Tæt på en top

De ny markeder i Østeuropa fortsatte i maj deres fremgang, men den seneste tids rally kan betyde et pusterum i den nære fremtid

Sten Blindkilde 04/06/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Det russiske aktiemarked tog i maj endnu et hop opad. MSCI Rusland steg 12,6 pct. målt i dollar og var ved udgangen af måneden steget med hele 33 pct. siden årets start.

Rusland vægter cirka 60 pct. i benchmark-indekset for Østeuropa, MSCI EM Østeuropa, og derfor har Rusland bidraget betydeligt til fremgangen i markedet i den overordnede region, der gik frem med næsten 11 pct.

Andre markeder – som konvergenslandene Tjekkiet, Polen og Ungarn – oplevede ligeledes en positiv måned med kursfremgange på blandt andet 13,4 pct. i Tjekkiet og 8,9 pct. for MSCI Polen.


Restrukturering

I Rusland har forskellige sektorer på skift været kørt frem og løftet markedet. Oliesektoren og mobil-sektoren har haft deres rallies allerede i år, og i maj var det forsyningssektoren, der fangede investorernes udelte opmærksomhed.

Især dominerede UES – det sjettestørste selskab i Russian Traded Index, den russiske børs eget benchmark. UES er ved at gennemgå en restruktureringsproces med opsplitning af selskabet. Processen er en del af den fortsatte liberalisering og privatisering i Rusland. I maj blev det besluttet, at UES-aktionærerne vil få en aktie i de udskilte selskaber for hver aktie, de har i UES.

- Det har fået de såkaldte oligarker til købe tungt op i UES for at sikre kontrol med blandt andet kraftværker, så de kan sikre strømforsyningen af deres øvrige selskaber. Denne øgede efterspørgsel på UES sendte selskabets aktie op med 49 pct. i maj, forklarer Anders Rønnebæk, porteføljemanager hos Jyske Invest. Han har ansvaret for afdelingen Jyske Invest Østeuropæiske Aktier.

Andre selskaber som Mosmergo (forsyning) og Rostelecom (telefoni) kunne også notere sig fremgange i maj. Rostelecom steg hele 28 pct. Derimod underperformede oliesektoren med en fremgang i omegnen af 5 til 6 pct.

Kursopsvinget på 33 pct. i år i russiske aktier giver anledning til forsigtighed. Som Anders Rønnebæk pointerer, så har alle de vigtige sektorer nu haft hvert deres rally.

- Det har været en flot fremgang, så på kort sigt er jeg mere forsigtig i min forventning til Rusland, selv om yderligere situationer som den med UES og nye udenlandske opkøb kan udløse yderligere fremgang.


Polsk EU-afstemning

I Polen nød markedet også godt af positive nyheder. Forud for weekendens afstemning om medlemskab af EU viser meningsmålingerne øget tilslutning til ja-siden, og det ligner et klart ja.

Polen nød også godt af en stigning i industriproduktionen, der var bedre end ventet, og af rentesænkning på 0,25 pct.point. Der ventes yderligere sænkninger i år på op mod 0,75 pct. point, hvilket ventes at stimulere økonomien og landets aktier yderligere.

- Det sandsynlige ’ja’ i folkeafstemningen kombineret med bedrede makroøkonomiske nøgletal har gjort os mere positive på Polen, og i vor afdeling, har vi øget eksponeringen til landet, siger Rønnebæk fra Jyske Invest.


Mere endnu?

Med en stigning på 33 pct. indtil nu i 2003 vil mange sikkert være fristede til at sige, at rabatten på aktierne i de nye markeder i Østeuropa er ved at være spist op. Dette er dog ikke tilfældet. Selskaberne i MSCI EM Østeuropa handles endnu til en P/E-værdi omkring 10, mens gennemsnittet for vesteuropæiske selskaber ligger pænt over 15.

- Vi ser stadig en rabat i Østeuropa omkring 50 pct. på grund af de højere risikopræmier i de nye markeder, og på lang sigt vil vi formentlig se solid performance fra denne region på grund af revurdering, når risikopræmien daler, mener Anders Rønnebæk og fortsætter:

- Men hvis den generelle risikoaversion falder, så vil andre nye markeder formentlig klare sig bedre på kort sigt. For eksempel i Latinamerika og Asien, hvor Brasilien og Sydkorea formentlig vil outperforme, på grund af højere risikopræmier i dag.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser