Gavnes af restruktureringer

Igen i april var TMT-sektoren den bedste

Facebook Twitter LinkedIn

Det er uden risiko for at tage meget fejl at fastslå, at telekom-sektoren var blandt de allerbedste i april. MSCI Telekom steg nemlig 11,5 pct.

Det er efterhånden en flot vending fra de seneste to års nedtur, da investorerne virkelig har behandlet sektoren ringe med udsalg efter udsalg. Frem til slutningen af 2000 var sektoren meget vellidt blandt investorerne, men siden da har den været ”out of favour”.

Set på vurderingerne i telekom-sektoren har tele-operatørerne nået et relativt billigt niveau, og er derved igen ganske attraktiv, og den store gældsproblematik på grund af investeringerne i tredjegenerations mobiltelefoni synes at være under kontrol.

Netop mobiloperatørene synes igen at være i god form. For eksempel har Equant oplevet en stærk stigning i sin prisfastsættelse på 98 pct. de seneste 6 måneder på grund af de restruktureringer selskabet har foretaget.

I dag er de fleste operatører i det hele taget mere vendt mod den noget sværere økonomiske tid, vi er i. Og de oplever derfor også fremgang på den konto.


IT og media stadig presset

Tilsvarende tiltag har dog ikke givet den samme bonus i alle brancher inden for TMT (tech media tele). IT-services er stadig en sektor, som lider. Trods afskedigelser på stribe, strengere omkostningskontrol og øget salgsfokus, må flertallet af selskaber i denne branche konstatere fortsat vigende salg.

IT-services er direkte afhængige af udviklingen i erhvervslivet generelt, og på de forventninger almindelige selskaber har til deres fremtid, og derfor kan IT-service selskaberne ikke gøre meget for at kickstarte efterspørgslen på deres produkter.

Den samme situation er mediesektoren i, bortset fra enkelte selskaber på Internettet, der nyder godt af konsolideringer. Men medier generelt lider under den økonomiske opbremsning og har svært ved at beskytte indtjeningen i et klima, hvor forbrugerne har mistet en del af modet, og hvor annonce-kronerne derfor klistrer hos kunderne. Kun enkelte selskaber er gået frem, men dette har mest af alt skyldtes overdrevne lave vurderinger.

Hardware-sektoren, både hvad angår computer-industrien og telekom-industrien, står også foran fortsat lav efterspørgsel. Og selv om flertallet har været gennem fyringsrunder og besparelser, vurderer analytikere, at der endnu er et godt stykke tid til bedre tider.

Globalt set bør TMT drage fordel af det rally, som er fulgt i kølvandet på afslutningen af krigen i Irak, men på grund af de svage økonomiske prognoser for 2003 og manglen på gennemsigtighed i indtjeningsudsigterne, synes TMT-sektoren ikke at have stærke argumenter for fortsat fremgang over markedets niveau.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er Morningstars redaktør i paris.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser