Nordiske stigninger

Det opgivende, men lettende suk, da krigen startede, har også hjulpet markederne i de øvrige Norden. Især efter Saddams tilsyneladende komplette nederlag, er markederne steget

Sten Blindkilde 15/04/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Plusser over hele linien. Så kort kan de nordiske aktiemarkeders udvikling siden starten af marts opsummeres. Ganske vist er der ingen af de andre lande, som kan følge den danske fremgang, der ligesom i de øvrige nordiske markeder satte ind ved starten af krigen i Irak i midten af marts.

Siden starten af marts er de danske aktier ifølge MSCI Danmark steget med 13,7 pct. – målt i dollar – mens Norge, som det næstbedste marked i Norden har klaret et plus på 6,1 pct. Generelt for nordiske aktier gælder, at de er steget med 5,8 pct. i perioden, mens de globale aktier har haft et mindre plus på 3,8 pct.

Afkastene på nordiske markeder
MSCI indeks Siden marts April År til dato
Danmark 13,7% 5,6% 3,8%
Norge 6,1% 5,5% -9,8%
Norden 5,8% 5,4% -3,3%
Finland 5,5% 5,0% -8,6%
Verden 3,8% 4,3% -1,4%
Sverige 3,1% 5,7% 1,0%


Aktierne i Norden er ligesom i resten af verden steget med koalitionens krigslykke i Irak. Efter et længere fald i månederne op til krigen på grund af usikkerhed omkring dens effekt på olieprisen og den globale økonomi, er aktierne igen steget ved krigens start – endelig kom den i gang, syntes markedet at mene – og under stor volatilitet er aktierne steget hver gang tegnene var på en kort konflikt. Nu synes den i det store hele at være overstået og derfor har især april været rigtig god indtil nu.

Men ikke alt er fryd og gammen, for med krigen i baggrunden kan markederne nu vende tilbage til de gammelkendte problemer med den globale vækst.


Økonomiske vanskeligheder

I Norge præges økonomien nemlig fortsat af stigende arbejdsløshed, en stærk norsk krone (til skade for eksporten) og flere selskaber har annonceret planer om at udflytte produktionen til udlandet for at spare omkostninger. Derfor taler meget for, også med udsigt til yderligere internationale rentesænkninger, at landets centralbank vil bidrage med endnu en rentesænkning.

I Finland, hvor aktierne er steget 5,5 pct. siden starten af marts, er det først og fremmest Nokia, som har trukket den rigtige vej. Fra udgangen af februar og frem til den 10. april har aktien nemlig haft en stigning på 7,3 pct. Og Nokia udgør halvdelen af markedsværdien på børsen i Helsingfors.

Nokia har dog for få dage siden annonceret fyringer af 1800 medarbejdere i netværksdivisionen på grund af dalende salgsforventinger af mobile systemer. Disse triste nyheder dæmpes dog af det faktum, at selskabet alligevel leder efter et par hundrede nye medarbejdere til divisionen, som producerer mobiltelefoner. Netop på dette område er Nokia verdens største.

En anden af de store spillere på den finske børs, papirproducenten UPM-Kymmene, har for nyligt også nedjusteret sine forventninger til indtjening i første kvartal til det halve af samme periode sidste. Faldende priser på papir – ikke overraskende i en global lavkonjunktur – og dollarens svækkelse over for euroen fik skylden.

Finansministeriet i Finland har også reduceret sine forventninger til landets vækst i år til 2,3 pct. Dette er dog ganske udmærket sammenlignet med Europa, hvor ECB eksempelvis venter en vækst i euroland på omkring 1 pct. i år.

Den nyvalgte center-socialdemokratiske koalitionsregering står dog over for visse problemer. Mange valgløfter skal holdes, og serviceniveauet i det finske samfund skal fastholdes, mens man bekæmper landets arbejdsløs på for tiden 10 pct. Den nye regering har under valgkampen lovet en halvering af det tal.


Venter på verden

Ganske vist er de danske aktier på det seneste tordnet frem. Fremgangen er dog betinget af en generel mere positiv – lettet! – holdning til aktierne på de internationale markeder. Den betingelse vil også i de kommende måneder gælde for aktierne i Norden. En positiv stemning på aktierne generelt vil hjælpe især de meget USA-afhængige svenske og finske selskaber.

Den globale vækst er således også i fokus. Modsat det danske aktiemarked, der hører til blandt de mest defensive i verden, så er både Finland og Sverige ganske konjunktur-afhængige.

For de norske aktier anses det nuværende prisleje af mange at være en god købsmulighed, men efter tre års negative afkast, er der sat tyk streg under, at dette ikke er sikkert.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser