Investorer på ”hold”

Usikkerheden på grund af en eventuel krig mod Irak har fået de amerikanske aktier til at stagnere, mens de økonomiske nøgletal giver et blandet indtryk

Facebook Twitter LinkedIn

I sidste uge offentliggjorde den amerikanske centralbank sin seneste udgave af the Beige Book, der undersøger tilstanden i den amerikanske økonomi. Ifølge rapporten er den økonomiske aktivitet trykket, mens enkelte regioner dog kunne fremvise mild fremgang.

Usikkerheden og nervøsiteten på grund af en eventuel krig mod Irak har således, ifølge Beige Book, ikke blot ramt erhvervslivets og forbrugernes tillid til fremtiden, men har også ramt erhvervslivets kortsigtede forventninger.

Samtidig viste de seneste nøgletal for fremstillingssektoren kun en mindre fremgang i februar. Der er fortsat vækst i økonomien og i fremstillingssektorens aktivitet, men den vækst er nu lavere end i januar.

På den anden side var det reviderede vækstmåling af amerikansk økonomi i fjerde kvartal mere positiv. De seneste tal tyder på en vækst i USA i fjerde kvartal på 1,04 pct. mod tidligere anslået 0,7 pct.


Tillids fald

Både erhvervsliv og almindelige amerikanere er mere og mere pessimistiske. Forbrugernes tillid faldt fra 78,8 til 64 i januar, og det er det laveste siden oktober 1993. Den amerikanske forbrugers købelyst er afgørende for at holde den amerikanske økonomi i gang, da de tegner sig for godt totredjedele af USA’s samlede BNP.

Hovedindeksene for de amerikanske aktier er faldet siden årets start. I januar og februar tabte eksempelvis S&P 500 i alt 6 pct., mens MSCI USA siden årets start har mistet 5,5 pct. 1,4 pct. er tabt i den første tredjedel af marts.

Erhvervsskandalerne fortsætter også. Senest er det hollandske Ahold, der hos sit amerikanske datterselskab har givet substantielle fejloplysninger i dets finansielle rapporteringer, og på den baggrund har det amerikanske finanstilsyn startet en ny efterforskning.

I forrige uge trådte Glenn Hubbard, formand for det Hvide Hus’ økonomiske rådgivere, tilbage. Hubbard var en af de store kræfter bag præsident Bush’s skattepakke, og det kan svække Bush’s bestræbelser. Gregory Mankiw, professor på Harvard University og forfatter, er nomineret som Hubbards efterfølger.


Rekordunderskud

Den amerikanske betalingsbalance havde et rekordstort underskud i 2002, da det voksede fra 358 mia. dollar til 435,2 mia. dollar. Dette er et tegn på, at amerikansk eksport, trods dollarfald, endnu har det svært, og det betyder samtidig yderligere svækkelse af dollaren, hvilket dog er godt for landets eksport.

83 pct. af de adspurgte foreninger i Morningstars seneste European Fund Trends svarede, at de anså den amerikanske betalingsbalances underskud for et seriøst problem for den globale økonomi. Da 90 pct. af de samme foreninger venter, at amerikansk økonomi skal bidrage med en større del af væksten i den globale økonomi, kan man forstå deres bekymring. Derfor er en hurtig tackling af underskuddet yderst vigtig.

Udfaldet på konflikten mellem USA og Irak ventes at nærme sig en afklaring i den kommende tid. Meget tyder på, at amerikanerne vil starte en krig, som i sidste ende smider Saddam Hussein på porten – med eller uden FN’s opbakning.

Det er den krig, markederne nervøst venter på at få overstået, og mange peger på, at sker det hurtigt, vil man opleve et ligeså hurtigt opsving i aktiekurserne.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos MOrningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser