Fald i Norden

Det svenske aktiemarked kom bedst ud af februar af de nordiske lande. Det tre øvrige var alle under niveauet på de globale aktiemarkeder. Især i Norge gik det ned ad bakke

Sten Blindkilde 06/03/2003
Facebook Twitter LinkedIn

En overordnet nedtur på de nordiske aktiemarkeder på 3,2 pct. i februar – målt i dollar – skyldtes primært kursfald i Norge og i Finland. Det svenske marked klarede sig bedst og var overraskende stabilt, mens det danske ikke kunne følge med det generelle aktiemarked, som mistede 1,9 pct. i februar. I de første fem dage af marts er aktierne fortsat faldet - dog med beskedne 0,3 pct.

Sverige kom bedst ud af februar med et tab målt i dollar på MSCI Sverige på 0,6 pct. – svarende til 1,8 pct. i svenske kroner. Stockholm-børsens eget General-index tabte 1,7 pct., og det var faktisk den mindste månedlige svingning i et år. Gennem de seneste tolv måneder har markedet i Sverige i snit flyttet sig 8,1 pct. hver måned, viser beregninger fra Morningstar i Sverige.

I Norge var nedturen i februar på 9,9 pct. – målt i dollar, mens den i norske kroner var på minus 7,1 pct. Det var uden lige det ringeste marked i Norden, da Danmark som det næstdårligste tabte 4,5 pct. i dollar, og Finland mistede 3,7 pct.

I Norge er de økonomiske nøgletal fortsat dårlige med øget arbejdsløshed og styrket norsk krone, som begge dele deprimerer investorerne. Finland derimod er fortsat påvirket af den slette udvikling i IT-sektoren generelt og i særdeleshed af en fortsat negativ kursudvikling i Nokia, som udgør mere end 50 pct. af markedet i Finland.

Generelt er også de nordiske markeder påvirket af den samme usikkerhed og den samme nervøsitet som i resten af verden. Risikoen for en væbnet konflikt i Irak har lagt en dæmper på købelysten hos investorerne, mens olieprisen er tvunget op i et unødigt højt niveau, hvilken skader væksten.


Krigsrumlen

Generelt er forventningerne hos analytikerne et bedre afkast i de øvrige Norden end i Danmark. Disse forventninger er dog baseret på en konflikt i Irak, som er hurtigt overstået, og som vil give et hurtigt aktie-rally på markederne generelt.

Derefter er det atter stemningen omkring den globale økonomi, som vil overtage førertrøjen og styre markedernes udvikling. Her er USA nøglen. Amerikansk vækst anses som den væsentligste vækstdriver i den internationale økonomi, og det er også i USA, at tonen hos investorerne slås an.

Forventningen er endnu, at amerikansk økonomi vil komme i gang igen, og det vil først og fremmest gavne amerikanske aktier samt de lande, som har industrier med stor eksportfølsomhed.

Det danske marked er mere defensivt end de øvrige nordiske, så udspilles dette scenario, så vil Danmark relativt set ikke klare sig nær så godt. Det skal dog siges, at de fleste analytikere efterhånden anser aktierne for billige, og at der derfor – ved et stemingsskifte – er udsigt til opgang. I al fald peges der i Sverige og Norge på, at der netop nu er et fornuftigt købstilfælde.

Et enkelt ”men” knytter sig dog til den spådom. Dollaren. Dollarens svækkelse har ramt de europæiske – og dermed også de nordiske – lande på eksporten, mens den omvendt har gavnet amerikansk eksport. Mange økonomer har derfor peget på, at dollarens fald er til skade for europæisk vækst, og samme har beregnet, at rentelempelsen fra ECB i december på ganske kort tid fik sit vækstpotentiale spist op af dollaren. Derfor ser mange frem til yderligere en rentesænkning fra ECB i marts.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser