Dansk aktienedtur - foreninger bedre

Nedturen for danske aktier i årets første to måneder har været hård. De største selskaber i Danmark har indtil nu mistet 12 pct. i værdi

Sten Blindkilde 04/03/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Det er gået ned ad bakke på de fleste markeder i årets første to måneder, men udviklingen i Danmark hører dog til blandt de værste.

Indekset over de tyve største selskaber i Danmark, KFX-indekset, faldt således med 12 pct. i årets første to måneder, og det er det største fald siden indekset blev lanceret. Ifølge beregninger var det næstringeste start på et år i 1999, da KFX faldt med 5,1 pct.

Det er især vindmølleselskaberne, NEG Micon og Vestas, som har måttet lide. Begge selskaber faldt i perioden fra januars start til slutningen af februar med mere end 40 pct.

MSCI Danmark har i samme periode tabt 11,1 pct. i kr., mens tilbagegangen har været på 8,7 pct. i dollar, hvilket placerer Danmark på ottendedårligste placering blandt de udviklede markeder. I samme periode er MSCI Verden gået tilbage med 5 pct., mens de europæiske aktier generelt har tabt 8,1 pct.

De små selskaber i Danmark har klaret sig en anelse bedre målt på MSCI Danmark Small Cap, mens Stockpicking-evnerne i de danske foreninger – især Small Cap-afdelingerne – har dog været bedre i perioden.

I snit har de 31 afdelinger i Morningstar Kategorien™ ’Danmark – Aktier’ tabt 8,3 pct. siden årsskiftet, mens Small Cap-afdelingerne, der indtager de syv første pladser har tabt fra 1,4 til 3,9 pct. – altså en del bedre end snittet. Demed har Small Cap-afdelingerne klaret sig bedst, mens den gennemsnitlige danske aktieafdeling har været bedre end markedet.


Irak og usikkerhed

Markederne er fyldt med nervøse investorer, der holder sig væk fra købersiden. En eventuel krig mellem USA og Irak har lagt en dyne af usikkerhed henover markedet, hvor man stort set kun ser de negative nyheder. Dette har også været med til at sende prisen på olie op – forleden ramte den 40 dollar pr. tønde – og det er med til at hæmme væksten i økonomien.

Derfor ger mange på, at så snart der sker en afklaring af konflikten – enten en nedtrapning, eller hvis en krig overstås hurtigt – så vil der igen komme en positiv stemning, og investorerne vil vende tilbage til aktierne, der atter vil stige.

Alt er dog ikke løst med en konflikt bag os. Den underliggende globale økonomi er fortsat træg. I USA kæmper man også med et stort budgetunderskud, som har svækket dollaren over for blandt andet euroen og danske kr. Det har betydet, at dansk og europæisk eksport er ramt, og økonomer har peget på, at faldet dollaren har betydet, at den rentesænkning, europæerne fik i december, er blevet ædt op af dollarens svækkelse, som omvendt er en glæde for amerikanske eksportselskaber.

Tallene fra dansk økonomi er heller ikke opløftende. Senest har Nykredit Markets nedjusteret sit skøn for den danske vækst til 1,5 pct., og en opgørelse over tilstanden i industrien herhjemme, det såkaldte PMI-indeks, viste i februar, at aktiviteten er dalende.


Lidt positivt

BankInvest, Danmarks tredjestørste forening, slår dog en positiv tone an i sit årsregnskab for 2002 – med forbehold. BankInvest-gruppen venter nemlig mere normale aktieafkast i år, men med risiko for store udsving gennem året og med forbehold for, at en konflikt i Irak overstås hurtigt og uden katastrofale følger, mens den økonomiske vending samtidig skal komme.

Under disse forudsætning spår BankInvest, at danske aktier kan opnå et afkast helt op på 20 pct. i 2003.

Denne prognose stemmer fint overens med mange andre internationale investeringsbanker, eksempelvis T. Rowe Price i USA, som også ser et afkast på aktier i år omkring 20 pct., hvis alt går som ventet.

Der er dog negative røster. En af de såkaldte bears i øjeblikket er eksempelvis Danske Bank. I bankens ugentlige finansielle prognose spås der ganske vist om fremgang i KFX-indekset på tre måneders sigt på 7,6 pct., men set over de næste tolv måneder ventes derefter et tilbagefald til under det nuværende niveau – minus 0,8 pct.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser