Krigsfrygt trykker USA

Sandsynligheden for en krig mellem USA og Irak gør investorerne nervøse, selv om økonomiske eksperter ikke er enige om en krigs effekt på økonomien

Facebook Twitter LinkedIn

De toneangivende amerikanske aktieindeks er faldet siden årets start. S&P 500 er nede med 7 pct., og Nasdaq har smidt 4 pct. i samme periode.

Dollaren har også fortsat sit fald, og nåede det laveste over for euroen i fire år i starten af februar, da en euro kostede 1,09 dollar.

Nedturen i de amerikanske aktier skal først og fremmest findes i investorernes bekymring over udsigten til en krig mellem USA og Irak.

- Intensiveringen af geopolitiske risici gør det sværere at gennemskue den økonomiske vej foran os, sagde Alan Greenspan, chefen for den amerikanske centralbank, FED, i en tale til kongressen den 11. februar.

På den anden side var Greenspan optimistisk ved udsigten til en hurtig krig eller en aftrapning af konflikten. Hvis krigen er hurtigt overstået, vil det være nemmere at se, om økonomien og erhvervslivet står over for vækst – hvilket ifølge Greenspan er mest sandsynligt – eller om yderligere problemer er på vej.

Alan Greenspan, der er en af de mest magtfulde personer i den amerikanske økonomi med stor indflydelse på markedernes udvikling, tiltrak sig stor opmærksomhed ved at kræve strengere budget-disciplin i USA. Det offentlige underskud i USA ventes at blive på 304 mia. dollar i år, ifølge Bush-administrationens forslag.


Fald i arbejdsløshed

Den amerikanske økonomi fortsatte sin vækst, ganske vist i et lavere tempo, i fjerde kvartal. Det seneste estimat på væksten lyder på 0,7 pct., mens den i tredje kvartal var på 4 pct.

Produktionen og beskæftigelsen fastholder høje niveauer trods det lavere væksttempo i økonomien. Institute for Supply managements indeks er faldet en anelse i januar, men det er stadig langt over det punkt, der skiller vækst og indskrænkning i økonomien.

Mens økonomer, strateger og analytikere er midt in varm debat om indflydelsen af en krig på forbruget og dermed økonomien, så er der endnu ikke tegn på, at det allerede har haft indflydelse. Bortset fra bilsalget steg detailsalget med 1,3 pct. i januar – langt mere end ventet.

De politiske konflikter mellem USA, Nordkorea og endda flere af de allierede i Europa har ramt investortilliden hårdt. Samtidig er forbrugertilliden også dalet. Den seneste måling viste et fald fra 80,7 til 79,0 i januar.

For at tilliden skal vende tilbage og usikkerheden kan blæses væk, kræver det, som Alan Greenspan også noterede sig, at de politiske spørgsmål løses.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er analytiker hos Morningstar i London.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser