Kun få muligheder

Comeback’et i TMT-sektoren varede ikke så længe

Facebook Twitter LinkedIn

Solen står altid op – et eller andet sted – og i januar, da MSCI Verden tabte 3,1 pct., klarede MSCI’s IT-indeks skærene med et mindre tab på 1,4 pct., mens MSCI Telecom smed 2,3 pct.

Så januar var faktisk ganske god ved den ellers hårdtplagede TMT-sektor (Tech Media Tele).

Faktisk har telekom-selskaberne vist relativt gode præstationer på det seneste, da de lave kurser efter de senere års fald, har gjort dem billigere og mere attraktive for investorerne.

På trods af at selskaber som Deutsche Telekom og France Telecom sidder med kæmpe gældsbyrder, er det lykkedes dem at tiltrække investorerne – blandt andet med deres seneste obligationsudstedelser. Det skal dog bemærkes, at de måtte love ganske høje rentebetalinger, hvilket ikke er helt normalt for selskaber med så bredde kundebaser og fast indtjeningsbaser.

I telekom-sektoren anses mobilselskaberne stadig for de mest attraktive, da branchen kan drage vækstnytte af nye services inden for SMS, MMS og e-mode.


Venter på opsving

Bortset fra de mere positive forhold i telekom-sektoren, synes TMT ikke at stå i en god situation. IT-service lider under den økonomiske træghed, og selv om medie-selskaberne blot tabte 0,6 pct. i januar, så er de presset af drastiske reduktioner i annonceindtægterne.

Den økonomiske nedtur er også hård for de såkaldte hardware-producenter, der ligesom IT-service, er ramt af den økonomiske nedtur, der har fået erhvervslivet til at fokusere på besparelser og gældsnedbringelse i stedet for nyinvesteringer.

Udsigten for sektoren går således hånd i hånd med den globale – og især den amerikanske – økonomi. Når den en gang vender, og erhvervslivet igen finder mod til at tænke i ekspansion, vækst og investering, vil det gavne sektoren.

TMT hører da også til i kategorien af vækstselskaber, det vil sige den type selskaber, som klarer sig bedre end markedet generelt, når økonomien er i form, og som i dårlige tider ikke har de defensive egenskaber til at stå i mod med. Her er Værdiselskaberne bedre.

For at se, hvordan de enkelte aktieafdelinger er placeret i denne sammenhæng, kan man benytte Morningstars Style Box™. Ad den vandrette akse i boksen med de ni kvadrater finder man den gennemsnitlige selskabsstil i aktieafdelingerne: Værdi, blandet eller vækst.

Med det redskab i hånden kan man faktisk vurdere risikoen i porteføljen, da værdiselskaberne er mindst risikable, mens vækstselskaberne er mest risikable.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er Morningstars redaktør i Frankrig.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser