Begrænset risiko i Japan

Andet og tredje kvartal af 2002 gav gode afkast til afdelinger med speciale i japanske aktier. Skuffelserne vendte dog tilbage i fjerde kvartal, så nu synes risikoen i det japanske marked igen at være begrænset

Jonas Lindmark 09/01/2003
Facebook Twitter LinkedIn

Aktiemarkedet i Tokyo havde et oplevelsesrigt år i 2002. Forventningerne til aktierne var lave fra årets start, da mange investorer frygtede en finansiel kollaps i Japan ved udgangen af landets finansår i marts. Alligevel udviklede MSCI Japan sig en anelse bedre end verdensindekset i første kvartal – formentlig på grund af regeringens tiltag.

Lettelsen over, at det finansielle system ikke kollapsede kombineret med bedre vækst end ventet i første kvartal gjorde Tokyo til en af vinderne blandt de internationale børser i andet kvartal. Mens verdensindekset faldt 10 pct., vandt MSCI Japan 7 pct. (begge tal målt i dollar). Japanske aktier klarede sig også relativt godt i tredje kvartal med et minus på 12 pct. mod et minus på 19 pct. i MSCI Verden. Resultatet efter ni måneder var, at MSCI Japan blot var nede med 6 pct., mens de globale aktier havde tabt 26 pct.

Men det fjerde kvartal var en stor skuffelse for investorer i Japan og i japanske afdelinger. Det blev klart, at landets økonomiske vækst igen var ved at miste dampen i kedlerne, og de politiske hængepartier på reformsiden fortsatte. De japanske aktier tabte således 6 pct., mens nyfunden optimisme i USA og Europa løftede de globale aktier med 7 pct. i årets tre sidste måneder.

For hele året var Japans negative performance dog relativt set ganske god. MSCI Japan sluttede 11 pct. nede, mens de globale aktier tabte 21 pct. For investorer af andre valutaer var dollarfaldet i 2002 grund til yderligere tab, men performance i Japan var fortsat bedre, hvis man regner i eksempelvis euro. Med den valuta faldt MSCI Japan med 24 pct., mens MSCI Verden kom ud med et minus på 33 pct.


Potentiale ved positiv stemning

Denne relative styrke i japanske aktier, trods skuffelser fra den japanske økonomi og reformproces, understreger den styrken i den dominerende pessimisme i starten af 2002. På samme måde kan nedturen i fjerde kvartal igen betyde et godt potentiale i japanske aktier her og nu, hvis markedet modtager en enkelt eller to positive overraskelser. MSCI Japan lukkede onsdag bare 2 pct. over sit laveste punkt i 19 år, så risikoen synes igen begrænset.

Ikke desto mindre er de fleste økonomer enige om, at selv om den japanske regering fik gennemført alle de nødvendige reformer af den finansielle sektor og landets strukturelle problemer, så vil det stadig tage mere end et år, før en effekt vil vise sig deraf. Alligevel, historien viser, at blot en øget optimisme omkring regionen, kan være nok til at løfte det japanske marked.

Et skub i den rigtige retning for reform-processen har været udnævnelsen af den tidligere finansminister Takenaka som chef for finanstilsynet i Japan. Trods modstand har han lykkedes med flere positive tiltag. Nu står den svækkede premierminister Koizumi med endnu en mulighed for at fremskynde processen, da landets centralbank skal have ny chef ved udgangen af marts. En ny chef kunne blive en, som er parat til at opstille formelle inflationsmål i kampen mod den japanske deflationære cyklus og eventuelt gennemføre en mere aggressiv politik for at svække yennen og dermed fremme eksporten.

Jonas Lindmark er Morningstars redaktør i Stockholm.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser