Usikkert i IT

Trods fremgang for IT-aktierne siden bunden i starten af oktober og trods positive tegn står sektoren endnu foran en række usikkerheder

Sten Blindkilde 26/12/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Udviklingen i TMT-sektoren (Tech-Media-Telekom) var stærk i oktober og november, men i december, er det hidtil gået ned ad bakke. Sektoren er dog generelt omgærdet af en mere positiv stemning, men spørgsmålet er, om det varer ved.

Siden årsskiftet er MSCI IT-indekset faldet med 35 pct. – målt i dollar. Den perfomance skal dog sammenlignes med udviklingen for samme her i fjerde kvartal. I den periode er det nemlig steget med knap 27 pct. trods et fald i december på 10 pct.

De tilsvarende tal for de globale aktier generelt, målt på MSCI Verden-indekset, understreger risikoen i TMT-sektoren. Siden årets start er de globale aktier faldet med 20 pct. Indtil nu i fjerde kvartal er de steget med 9 pct. trods fald i december på knap 4 pct.

Udsvingene er altså langt større i TMT-sektoren.

Vendingen for TMT kom efter den 9. oktober, da de globale aktier også ramte bunden, og siden hen har aktierne været præget af en forsigtig, positiv stemning. Indtil den 9. oktober var TMT-aktierne faldet med 51 pct. i år, men er fra da af steget med 34 pct. Det går stærkt begge veje.


Halter efter

I Danmark har de private investorer 22 afdelinger at vælge mellem, når pengene skal placeres i Morningstar Kategorien ”Tech Media Tele – Aktier”. Afdelingerne kan ikke helt følge udviklingen i IT-indekset. I snit er de nemlig frem til midten af december faldet med 46,5 pct. i år. og har altså klaret sig 10 pct.point ringere end markedet som helhed.

Blot en enkelt af de 22 afdelinger, Danske Invest Internet, har i perioden klaret sig bedre, mens de øvrige alle ligger dårligere til. Danske Invest Internets præstation er dog ikke prangende, da afdelingen har tabt 32,6 pct. og således blot er 2,5 pct.point bedre end indekset.

Morningstar Kategori™ "Tech Media Tele - Aktier" - Top 5
Afdelingsnavn År til dato Morningstar Rating™
Danske Invest Internet -32,5% -
BankInvest Pension IT Aktier (PAL) -37,4% -
BankInvest Telemedia Aktier -39,7% -
Jyske Invest IT Aktier -43,3% 3
BankInvest IT Aktier -43,5% 3
Gennemsnit - Tech Media Tele - Aktier (22 afdelinger) -46,2% -

Det har dog været et stærkt svingende år, og det er værd at bemærke, at de 857 tilsvarende afdelinger som findes i denne kategori i hele Europa i snit har klaret sig ligesom de danske med et minus på 45,4 pct. Udsvingene i de europæiske afdelinger er faktisk ganske store. To afdelinger har indtil nu i år sikret sig et plus, den bedste med 4,5 pct., mens den dårligste afdeling i kategorien har tabt 84 pct. på under tolv måneder.


Begyndende tiltro

Efter en lang periode med ringe tiltro til teknologi-aktierne har investorerne i oktober og november fået lidt fornyet tillid til sektoren. Det er blandt andet de lavere kurser, som IT-aktierne nu har, der er en af årsagerne til den øgede interesse. Samtidig er en række analytikere og større finanshuse, der gennem lang tid har været negative over for sektoren, nu vendt rundt og tilkendegivet en forsigtig positiv forventning.

Ifølge researchfirmaet Thomson First Call forventes det nu, at indtjeningen pr. aktie i IT-selskaberne vil stige med 60 pct. til næste år i forhold til 2002. For telekom-branchen alene er forventningen en stigning på 180 pct.

Det er imidlertid på en lidt ”billig” baggrund at fremgangen ventes, da de faldende aktiekurser har gjort selskaberne billigere, hvorved indtjeningen pr. aktie stiger. Investeringsbanken SchroderSalomonSmithBarney peger i sin prognose for 2003 på, at flere af de IT-selskaber, som de seneste godt to måneder er steget meget, var ekstremt billige inden da. Investeringsbanken er også fortsat undervægtet software og IT-service, mens man er neutral over for hardware-branchen.


Endnu uklart

Den private investor bør fortsat have en forsigtig attitude til TMT-sektoren. Risikoen for, at den seneste tids opgang blot er en modreaktion på de mange dybe kursfald, er klart til stede.

Et godt eksempel på tanker hen ad samme baner er en undersøgelse fra Merrill Lynch af et stort antal porteføljeforvalteres holdninger til de forskellige sektorer. Med overvældende flertal foretrækkes de sektorer, hvor selskaberne har mulighed for at hæve priserne uden at blive ramt for kraftigt på omsætningen og salget. Til de sektorer hører eksempelvis sundhed-sektoren, mens IT-sektoren er presset af hård konkurrence, og her er prisforhøjelser lig med mindre salg.

Fokus i selskaberne og hos investorerne er fortsat også på at skære i omkostningerne frem for at investere i fremtiden. Netop dette rammer teknologi-selskaberne, som stadig oplever en meget sparsommelig kundekreds.

Morningstars European Fund Trends for december peger dog i den positive retning. Næsten 40 pct. af de europæiske investeringsforeninger peger på TMT, som den bedste sektor de næste tolv måneder – med håbet om, at opsvinget tager fat. På andenpladsen er finans-sektoren, og generelt er der i den seneste undersøgelse sket et positivt skifte over mod vækstaktierne, som IT-selskaberne jo er.

Denne artikel blev første gang publiceret i Berlingske Erhverv lørdag den 21. december 2002.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser