Usikkerhed dæmper marked

Der er stadig mange åbne spørsgmål, som lægger en dæmper på aktierne. Før usikkerhederne er væk, er der udsigt til et marked i stampe

Facebook Twitter LinkedIn

De globale aktier – målt på MSCI Verden i dollar – har vist styrke siden bunden den 9. oktober og er frem til den 11. december steget med 14 pct.

November viste sig at blive den anden positive måned i træk for de globale aktier, da MSCI Verden steg 5,25 pct. December har derimod indtil nu ikke udviklet sig lige så godt med et fald på 3,5 pct. frem til den 11.


Rentesænkninger

Blandede økonomiske meldinger fra verdens største og vigtigste økonomi, den amerikanske, samt politiske usikkerheder har fået investorerne til at indtage en ”vent og se” holdning til aktiemarkederne. Investorerne er også fortsat bekymrede for situationen i Irak og risikoen for yderligere terroristangreb.

Markederne i USA reagerede positivt på præsident Bushs fyring af finansminister Paul O’Neill og den økonomiske rådgiver Lawrence Lindsey. Det ventes, at det nye økonomiske hold i den amerikanske administration vil presse hårdere på med økonomisk stimulans – formentlig yderligere skattelettelser til amerikanerne – for at støtte den amerikanske økonom i.

På sit styrelsesmøde den 6. november sænkede den amerikanske centralbank, FED, sin korte rente med 0,5 pct.point til 1,25 pct. for at undgå yderligere økonomisk opbremsning. På bankens seneste møde den 10. december fastholdtes renten dog.

Den økonomiske vækst i Euroland er fortsat meget blodfattig og anæmisk. Det er en af grundene til, at Den Europæiske Centralbank (ECB) den 5. december sænkede sin korte udlånsrente, repo-renten, med 0,5 pct.point til 2,75 pct.

Investorerne er fortsat skeptiske over for et japansk opsving, og MSCI Japan er faldet 5,2 pct. i december. Den vigtige Tankan rapport, der kommer hvert kvartal, om japansk økonomi offentliggøres fredag den 13. december.


I et ”trading range”

Den globale økonomi ventes at vokse 2,5 pct. i 2003 ifølge en frisk rapport fra Verdensbanken. Det er mere end de seneste to år, men langt under den forventning Verdensbanken havde i 2000, da spådommen for næste års vækst lød på 3,9 pct. Rapporten advarer samtidig mod, at der er risiko for, at den globale økonomi glider tilbage i recession.

De fleste kommentatorer og analytikere venter, at de globale aktier vil blive fastholdt i et såkaldt ”trading range” – det vil sige små bevægelser op og ned i forhold til det nuværende niveau – indtil flere af de nuværende usikkerheder er væk. De inkluderer situationen i Irak, styrken i virksomhedernes indtjening i fjerde kvartal og næste år og den generelle retning i de dominerende økonomier i verden.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, som er Morningstars europæiske redaktør.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser