Danmark underperformer

Danske aktier har i fremgangen ikke kunnet følge med udlandet. Markedets defensive sammensætning og pensionskassernes problemer presser kurserne

Sten Blindkilde 05/12/2002
Facebook Twitter LinkedIn

I november fortsatte fremgangen for de danske aktier. Målt på KFX-indekset, fondsbørsens toneangivende indeks over de 20 mest omsatte aktier, steg det danske marked med 4,2 pct., men siden da har de første par dage af december vist sig som en skuffelse. En del af fremgangen fra november er blevet slettet, og siden udgangen af oktober er KFX-indekset 1 pct. oppe.

Der er dog stadig luft ned til årets bund den 9. oktober, da indekset ligger 7 pct. højere i dag, men alligevel har det siden årets start mistet en fjerdedel af sin værdi.

Sammenholdes den udvikling med de globale aktier generelt, er det danske marked en skuffelse. De globale aktier, målt på MSCI Verden, er indtil den 4. december faldet med 18,7 pct. siden årets start, mens det siden slutningen af oktober er steget med 3 pct.

Siden starten af oktober, da markedet vendte fra negativ til positiv stemning, er de danske aktier klart blevet udkonkurreret af udlandet. I fjerde kvartal hidtil er eksempelvis MSCI Verden steget med 10,5 pct. i dollar, mens MSCI USA har vundet 12,9 pct. Til sammenligning ligger MSCI Danmark kun oppe med 4,9 pct.


Udsalg og defensivt

Investeringseksperterne herhjemme peger på, at det danske markeds underperformance skyldes de fortsatte aktieudsalg, som pensionsselskaberne herhjemme er tvunget til for at sikre reserverne og holde solvens-niveauet over Finanstilsynets krav. Det betyder et salgspres på de danske aktier, der derfor ikke stiger så meget som de udenlandske.

Et andet problem for det danske aktiemarked er dets defensive sammensætning. Som Morningstar så ofte har beskrevet, er det danske marked ganske overvægtet i defensive selskaber sammenlignet med vore naboer, med USA og med de globale markeder generelt.

At de danske aktier alligevel er steget skyldes den generelt mere positive stemning i blandt investorer i USA og Europa. Især i USA er der i november kommet nye nøgletal frem, som ansporede stemningen. Blandt andet blev det amerikanske BNP oprevideret fra 3,1 pct. til 4 pct. i tredje kvartal, produktiviteten steg og forbrugertilliden var igen på vej opad. Og så var der den amerikanske rentesænkning for nylig, som har løftet håbet om en global økonomisk vending.

Men mens de største internationale selskaber med deres regnskaber for tredje kvartal har overrasket positivt, så er flertallet af de danske selskaber gået den anden vej. Flere danske medier har slået tallene sammen i forbindelse med tredje kvartal og fundet at trods en stigning i omsætningen, så er indtjeningen faldet med 10 pct.


Stadig usikkert

Udviklingen på det danske marked er stærkt afhængig af den internationale stemning og udviklingen i den globale økonomi. Får vi en vending og et snarligt opsving, er der formentlig grønt lys for yderligere fremgang. Det afhænger ganske sikkert af den amerikanske økonomi, og selv om der har været positive tegn i november, så er der allerede her i december risiko for nedtur, hvis tallene ikke viser en fastholdelse af forbruget, og hvis ikke jobskabelsen øges.

I Europa vil ECB’s ageren også være i fokus. Torsdag er der rådsmøde, og forventningen går på en rentesænkning, som især vil være en støtte for den kriseramte tyske økonomi. Tyskland udgør en tredjedel af Euroland, og landets krise har haft en klar negativ effekt på de europæiske aktier.

I første omgang er der dog usikkerhed. Den seneste prognose fra eksempelvis Danske Bank spår om faldende kurser for stort set alle betydende aktieindeks på kort sigt. Først på et halvt og et helt års sigt ventes KFX-indekset at stige – ganske lidt.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser