Comeback – hvor længe?

IT-aktierne viste imponerende fremgang i oktober, men med de meget svingende finansmarkeder er det umuligt at vurdere om dette var et hurtigt comeback eller en længerevarende trend

Facebook Twitter LinkedIn

Næsten 20 pct. stigning til MSCI Informationsteknologi og mere end 24 pct. fremgang til MSCI Telekom-indekset i oktober. De to sektorer, som begge hører under Morningstar Kategorienä ’Tech media tele – Aktier’, var de to bedste sektorer i MSCI’s univers i oktober. TMT-sektoren var da også blevet så oversolgt, at de fremstod som ganske attraktive på kurserne, da en positiv stemning endelig satte ind.

Siden starten af november er de to indeks til gengæld stagneret. Den 11. november lukkede IT-indekset 1,1 pct. nede for måneden, mens Telekom var 0,3 pct. lavere – målt i dollar.

Fremgangen i sektoren kunne også afspejles i afkastene for de aktieafdelinger, som findes i kategorien. De var alle i plus i oktober med stigninger fra 6,7 pct. til 29,7 pct. Bedst klarede Sydinvest e-Business sig. I snit steg de 23 afdelinger med 19,6 pct. i oktober, men der er endnu et stykke til niveauet ved årets start. År til dato havde afdelingerne ved udgangen af oktober nemlig i snit tabt 47,8 pct. trods fremgangen i årets tiende måned.


Mudret udsigt

Problemet er nu at afgøre om aktierne i denne kategori nu er inde i en ny positiv trend eller om de igen vil opleve nye kursfald. Man skal ikke glemme, at trods entusiasmen og jublen i oktober, så har de fleste selskaber i TMT-sektoren tabt i år og især siden toppen i marts 2000.

Faktisk savner aktiemarkedet for disse selskaber endnu gennemsigtighed. Cisco Systems, der kæmper med Microsoft om titlen som verdens største målt på markedsværdi, kunne for eksempel melde om rigtig gode resultater for tredje kvartal, men sagde samtidig at fjerde kvartal ikke vil byde på vækst i salget; snarere et fald. Chipproducenten Intel – verdens største af slagsen – var heller ikke ude med positive meldinger om fremtiden, og selskabets største konkurrent, amerikanske AMD, er i gedigne vanskeligheder.

Enkelte stjerner som online boghandleren Amazon handles fortsat til meget høje multipler (e.g. P/E-ratio), men de anses at have fået en præmie i kursen, da de betragtes som brancheledende.

Det er dog ikke sikkert, at investorerne har modstandskraft nok i tilliden til at modvirke yderligere dårlige økonomiske nyheder – især fra USA.

Mange af IT-selskaberne lider under dårlige forventninger til den nærmeste fremtid, store gældsbyrder og en trist økonomisk scenario foran sig. Det er derfor ikke urimeligt at forestille sig, at efter det seneste rally i IT-aktierne, at de nu vil træde vande en tid. Bortset fra få undtagelser med stærke balancer så som det japanske teleselskab DoCoMo, synes sektoren lige nu at have svært ved at konkurrere med andre mere modne og stabile sektorer som sundhed og konsumentvarer.

Ikke desto mindre vil de bedste porteføljemanagere kunne spille rigtig godt i dette marked, da de kan udnytte den store volatilitet til deres fordel.

Denne kommentar er skrevet af Frédéric Lorenzini, der er Morningstars redaktør i Paris.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Frédéric Lorenzini

Frédéric Lorenzini  est Directeur de la Recherche de Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser