Fremgang måske kortvarig

Trods kursfremgang i oktober er det endnu for tidligt at ringe af for krisen. Forbrugerne vakler og deflationspres spøger

Facebook Twitter LinkedIn

Oktober viste sig at blive en positiv måned for de globale aktier med en fremgang i MSCI Verden på 7,3 pct. – målt i dollar. Over hele året er performance dog stadig deprimerende, da indekset er faldet med mere end 20 pct.

Fordelen i oktober har dog fortrinsvist været i de store selskaber, sådan som også afkasttallene i de danske foreninger, som investerer globalt, viser. I Morningstar Kategorien™ ’Globale Large Cap – Aktier’ var der i snit en fremgang i oktober på 7,9 pct., mens der for ’Globale Mid/Small Cap – Aktier’ kun var en gevinst på 3,4 pct. Dermed var de store afdelinger foran verdensindekset i oktober, men på årssigt er afdelingerne det ikke.

Top 10 i Morningstar Kategori™ 'Globale Large Cap - Aktier'
Afdeling Oktober År til dato Morningstar Rating™
BankInvest Pension Udenlandske Aktier (PAL) 13,4% -35,7% -
BankInvest Udenlandske Aktier 13,4% -36,6% 1
Sydinvest MegaTrends 11,0% -31,0% -
Nordea Invest World 10,9% -31,8% -
BG Invest Verden 10,8% -25,8% 3
Nykredit Invest afd. 4 - Vækstaktier 10,7% -48,2% -
Midtinvest 2 Verden 10,1% -28,8% 2
Jyske Invest Favorit Aktier 9,9% -32,4% -
Nordea Invest Futura 9,9% -38,7% 1
Nordea Invest Special Internationale aktier 9,9% -31,3% 3
Gennemsnit - Globale Large Cap - Aktier 7,9% -28,6% 3,48
Morningstar Kategori™ 'Globale Large Cap - Aktier'
Afdeling Oktober År til dato Morningstar Rating™
Carnegie WorldWide Emerging Growth 12,4% -38,0% -
SEBinvest Afdeling 10 - Vækst Temaer 8,0% -45,0% -
Alm. Brand Invest Miljøteknologi 4,5% -45,5% -
ValueInvest Blue Chip Value 3,4% -17,5% 4
ValueInvest Global 0,8% -15,0% 4
Sparinvest Value aktier -1,9% -8,8% 5
Nielsen Global Value -3,5% - -
Gennemsnit - Globale Mid/Small Cap - Aktier 3,4% -28,3% 4,33

Billig baggrund

Investorerne kigger mod USA for at finde en retning i aktierne og har i oktober set grund til at vende tilbage ind i aktiemarkedet blandt andet på baggrund af positivt nyt i forbindelse med selskabernes tredje kvartals rapportering. Men investorerne skal huske, at fremgangen er skabt på baggrund af ekstremt dårlige indtjeningstal i samme periode sidste år.

Samtidig viste den seneste opgørelse af forbrugernes tillid, offentliggjort den 29. okotober, at tilliden til fremtiden er på sit laveste i ni år. Det har skabt bekymring hos mange i forhold til fremtidsudsigterne for aktierne. I USA’s 10 billion dollar økonomi tegner forbrugerne sig for 70 pct. af BNP. Derfor slår et svagere forbrug igennem over alt. Og derfor tror flere og flere, at den amerikanske centralbank, FED, her i starten af november bliver tvunget til at sænke renten for at stimulere økonomien.

I Euroland har investorerne haft fokus på den ringe tyske økonomi. Mange frygter, at landets meget lave inflation sammen med de mange uerholdelige lån i banksektoren betyder, at Tyskland vil følge Japan ind i deflation. Deutsche Bank kunne også afsløre et overraskende tab i tredje kvartal, mens Tysklands næststørste bank, HVB Group, en uge tidligere oplyste om kraftigt stigende hensættelser på dårlige lån og et nettotab i kvartalet.

Ser man enkeltstående på tysk økonomi ville en rentesænkning formentlig være på sin plads for at stimulere økonomien. Den Europæiske Centralbank er dog forigtet at se på Euroland som en helhed, når pengepolitiske beslutninger skal tages. Det mindsker sandsynligheden for handling i Europa.

Japan har endnu en gang ikke kunnet levere de lovede reformer. Junchiro Koizumi var på et større tilbagetog fra de reformer hans egen nyudnævnte chef for det japanske finanstilsyn, Heizo Takenaka, havde foreslået.


Øjnene på FED

Med mere negative amerikanske forbrugere har debatten om deflation vist sit ansigt. For at imødekomme de bekymringer ventes FED at sænke renten på sit styrelsesmøde den 6. november.

Tager man et bredere synspunkt og ser på de faldende prisers årsag, så peger flere på, at globaliseringen øger udbuddet i økonomien, mens de faldende aktiemarkeder mindsker efterspørgslen. Et godt eksempel er stigningen i billigt producerede varer fra Kina, der lægger pres på produktionen i andre økonomier som USA, Japan og Europa. Denne kombination betyder, at mange må skære i omkostningerne, da det konkurrencemæssige pres gør det svært at hæve priserne på varerne.

Denne kommentar er skrevet af Niklas Tell, Morningstars europæiske redaktør.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser