Omringet af fjender

Nye beviser for, at den japanske regering ikke er i stand til at løse den finansielle krise med de mange uerholdelige lån i finanssektoren, bragte atter smerte til de japanske aktier i oktober

Jonas Lindmark 30/10/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Efter tre kvartaler med relativt gode afkast for japanske aktieafdelinger har efteråret været deprimerende. MSCI Japan faldt i oktober (frem til den 29.) med 7 pct. målt i dollar, mens MSCI Verden i samme periode er steget med 6 pct.

Det var på overfladen gode nyheder, da økonomiminister Heizo Takenaka blev udpeget som chef for det såkaldte Financial Sevrice Agency (FAS) – eller det japanske banktilsyn - i slutningen af september. Han lovede nemlig at præsentere end bred vifte af tiltag, der skal restrukturere finanssektoren store mænge af uerholdelige lån (udlån som ikke betales af på), og som skal tvinge bankerne i Japan til mere fornuftig opførsel.


Frygter udvanding

Takenaka er dog omringet af fjender, hvis man skal tro på den seneste udgave af The Economist. Han møder nemlig modstand fra alle ender og kanter: Fra hans eget parti, det regerende LDP, fra koalitionspartnerne, fra oppositionspartierne, fra medarbejderne i FAS, fra finansministeriet og tilmed i nogen grad fra premierministerens kontor.

Således ser det her – bare fire uge efter udnævnelsen til chefkontrollant over bankerne – ud til, at Takenaka ikke vil få heldet med sig i sine bestræbelser. Hans hidtidige forslag blev afsporet af LDP-modstandere i sidste uge, og investorerne frygter nu at forslagene vil blive udvandet i den politiske vridemaskine. Endnu en gang synes den japanske regering at være ude af stand til at gennemføre reelle reformer.


Skal meget til

Så længe manglen på økonomiske reformer fortsætter, vil statistik, som viser et langsomt opsving i Japan, ikke være nok til at opmuntre aktiemarkedet. Med mere end et år på posten som premierministre har Junchiro Koizumi ikke kunnet indfriet sine løfter.

For at det ikke skulle være nok, så lægger de amerikanske krigstrusler mod Irak endnu et låg på stemningen, da en krig ville true Japans olieforsyning.

Der skal mere end bare et par enkelte gode regnskaber til for at vende stemningen i Japan – selv om det har været nok i Europa og USA i oktober. Det politiske dødvande eller hængeparti er dog sammen med svaghederne i det finansielle system en så effektiv stopklods, at det ser meget svært ud for Koizumis reformløfter og dermed en bedret aktiestemning.

Denne kommentar er skrevet af Jonas Lindmark, der er Morningstars chefanalytiker i Sverige.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  has been editor and head of fund analysis at Morningstar Sweden since August 2000. Before that he was personal finance editor and designed fund ratings during 9 years at the weekly business magazine Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser