Op og ned

De europæiske markeder er efter en nedslående september kørt med op i oktober. Grundlæggende er der dog ikke meget godt nyt bortset fra enkelte selskabers gode regnskaber

Facebook Twitter LinkedIn

De europæiske aktiemarkeder havde en meget ringe september, og den måned er værd ikke at huske alt for længe for de fleste investorer. MSCI Europa faldt 13,2 pct. og MSCI Euroland faldt hele 17,3 pct. – målt i dollar.

Tyskland var endnu en gang det ringeste marked med et fald på hele 24,4 pct. Italien og Frankrig havde det lidt bedre med tab omkring 15 pct. Storbritannien (UK) var bedst med et minus på ”kun” 10,4 pct.

Til gengæld er det gået begge indeks en del bedre i oktober. MSCI Europa var den 17. oktober steget med 9,2 pct. siden månedens start, mens MSCI Euroland havde vundet 11,7. pct. – målt i dollar.


Gode regnskaber

Den generelle stemning er lettet på aktiemarkederne på baggrund af en række overraskende, positive kvartalsregnskaber fra multinationale selskaber som Microsoft, Citigroup, IBM, SAP og andre, og selv en skuffelse fra Intel har ikke kunnet ryste markedet mere end en dag.

Investorerne er ved at tabe tålmodigheden i venten på strukturelle reformer i Europa. Samtidig er der bekymring omkring udviklingen i USA, der med sine ivrige forbrugere af europæiske eksportvarer længe har været den eneste gode nyhed. Med et tilbagefald i forbrugertilliden i USA og ingen udsigt til europæisk vækstdynamik, var markedet ellers sat op til yderligere fald.

Men de gode kvartalsregnskaber har bedret stemningen for aktier overalt – også i Europa.


Ingen rentesænkninger

Ud over den gode stemning her og nu er der dog langt til den næste gode nyhed. Politisk set peger pilen faktisk den anden vej med ny landbrugsstøtte i Frankrig, den italienske regerings nye ejerandel i Fiat, skattestigninger i Tyskland og…

De største håb for den nærmeste fremtid er derfor rentesænkninger fra ECB, som kan stimulere økonomien i Europa. Noget som især Frankrig og Tyskland håber på, da begge lande plages af faldende skatteindtægter på grund af manglende vækst. Det har givet budgetproblemer og sendt begge lande ud i en situation, hvor de er på kant med stabilitetspagtens krav.

Men ECB har torsdag i sin månedlige bulletin afvist det krav. Banken mener ikke, at det er dens opgave at sikre væksten, og samtidig synes den heller ikke, at det er nødvendigt med rentemæssig stimulering.

Så det er altså op til regnskaberne, de amerikanske forbrugere og den globale investorstemning at fortsat løfte markederne.

Denne kommentar er skrevet af kai Wieking, der er Morningstars redaktør i Tyskland.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser