Blandede udsigter for USA

Markederne i USA faldt igen i september. Truslen om krig og ringe aktivitet i erhvervslivet ventes fortsat at presse aktierne

Facebook Twitter LinkedIn

Investorerne i USA var bekymrede, da aktiemarkederne fortsatte volatiliteten (de store udsving) kombineret med blandede økonomiske nøgletal. Ikke alene faldt alle de store, betydende indeks, men handelen i form af omsætning var også ekstremt svingende.

Dow Jones-indekset tabte 365 point mellem den 3. september og den 1. oktober og lukkede i 7939. S&P 500 (det brede amerikanske benchmark-indeks) faldt 3,4 pct. over måneden og lukkede i 848 den 1. oktober. De hårdest ramte sektorer var de finansielle aktier, industriselskaberne og IT-aktierne. Nasdaq faldt i perioden med 4 pct. og lukkede i 1214.

De økonomiske nøgletal i måneden var ikke en bombe under markedet, men de var heller ikke ligefrem positive. Ganske vist blev det amerikanske BNP for andet kvartal revideret op med 0,2 pct.point, men samtidig talte den såkaldte Beige Book, en periodisk udgivelse fra den amerikanske centralbank om den amerikanske økonomi, om langsommere økonomisk vækst i juli og august. Husbyggeriet og bilsalget var dog blandt de bedste sektorer.

Detail-salget steg med 0,8 pct. i USA i august, og det var mere end ventet. Selv om forbrugertilliden er dalende, er der en stor gruppe amerikanere, der omlægger deres huslån i denne periode, og som benytter overskuddet til forbrug. Dette forbrug er med til at holde hånden under den amerikanske økonomi.

Trods en fortsat frygt hos centralbanken, Federal reserve eller bare FED, for en svagere økonomi, faldt den ikke for at sænke renten, der i dag ligger på 1,75 pct. To af den pengepolitiske komites medlemmer stemte dog for en sænkning.


Krig mod Irak

Investorerne bekymrer sig også over effekten af en eventuel krig mod Irak; en krig som anses for meget sandsynlig. Følgevirkningerne af en krig er svære at gøre op, da det afhænger af, om USA går sammen med FN og længden af en eventuel konflikt. I den seneste Morningstar Fund Trends sagde næsten 75 pct. af de europæiske foreninger, at en krig i Irak vil være skadelig for de globale aktier.

En krig koster for det første på de direkte omkostninger, men for eksempel vil olieprisen efter al sandsynlighed stige. Det vil fordyre erhvervslivets produktion og lægge en dæmper på væksten.

Erhvervsskandalerne rumler endnu, efterhånden som myndighederne nærmere sig afslutningen af deres efterforskninger. Børstilsynet i USA, Securities and Exchange Commission, og anklageren i New York, Eliot Spitzer, fortsætter med at få overskrifter i udrensningsprocessen.

Man venter også, at børstilsynet snart vil fremlægge nye regler, der kræver, at investeringsbankerne skal udskille (spin off) deres analyseafdelinger fra resten af virksomheden. Investeringsbankerne er blevet stærkt kritiseret for at være inhabile i rådgivning af investorer, når de har anbefalet selskaber, som de samtidig er ansatte af.


Erhvervslivet mangler

Den amerikanske forbrugers vilje til at gribe dybt i lommerne og stadig købe og købe er centralt for den amerikanske økonomis udsigter. Forbrugerne kan dog ikke drive økonomien frem alene. På et eller andet tidspunkt må aktivitetsniveauet i erhvervslivet stige, hvis opsvinget skal sikres.

Udsigterne til en krig mod Irak, de dyre oliepriser og den stadigt haltende økonomi vejer stadig tungt på markederne på den anden side af Atlanten – som de gør det i Europa – og derfor er der ikke i den allernærmeste fremtid udsigt til større fremgange – snarere nye fald.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, som er skribent for Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser