Svag dollar og stærke skandaler

Facebook Twitter LinkedIn

Historierne om skandale-plagede amerikanske selskaber, både rigtige skandaler og potentielle skandaler, har undermineret investorernes tillid til aktiemarkederne i USA. Samtidig har det medført en svækkelse af dollaren over for både euroen og yennen, og det betyder en negativ effekt på det relative afkast.

De økonomiske nøgletal, som skulle have sat en tyk streg under det økonomiske opsving, peger både op og ned. Senest, den 12. juni, talte den såkaldte Beige Book, en samling af information om økonomien fra de amerikanske centralbankers distrikter, dog om en moderat udvidelse fa den økonomiske aktivitet i USA i april og maj.

S&P 500 indekset lukkede den 12. juni i 1020,26 – svarende til et fald på 11 pct. siden årets start. Fald i telekom-, IT- og sundhedssektorerne bærer den største del af skylden. Samtidig har den seneste tids bevægelser i Nasdaq-indekset været ujævne med et lukkeniveau den 12. juni, der var 23 pct. lavere end starten af 2002.

Til sammenligning er de danske afdelinger i de to kategorier ’Nordamerika Large Cap – Aktier’ og ’Nordamerika Mid/Small Cap – Aktier’ faldet med henholdsvis 15,3 og 9,8 pct. fra årets start og frem til maj. I maj alene tabte afdelingerne i de to kategorier hele 4,8 og 7,7 pct.

Dollarens styrke over for pundet, euroen (og dermed også kroner) og yennen har oplevet et generelt nedadgående skifte. I forvejen var der mange økonomer, som oplevede dollaren som en overvurderet valuta, og det grumsede opsving samt skandalerne i USA har altså svækket verdensvalutaen.


Stemning og markedet

Investorerne føler sig i en vis udstrækning ført bag lyset af ”corporate America”, som man kalder erhvervslivet derovre. Selskaberne og deres revisorer er sat under lup af de amerikanske myndigheder. Den seneste tids sager tæller det amerikanske finanstilsyn, SEC’s, undersøgelse af Adelphia (et kabelselskab) og dets revisor Deloitte & Touche, samt tiltalen mod Dennis Kozlowski, den tidligere chef for Tyco International, for skattesvig. Før det var der jo hele Enron-affæren, der startede det hele, og som stadig fortsætter.

Analytikernes troværdighed er også i søgelyset. Merrill Lynch gik for nyligt med til at forlige en sag med anklageren for New York, Eliot Spitzer, vedrørende potentielle interessekonflikter mellem analyse-afdelingen og investeringsbank-afdelingen hos Merrill. Merrill gik med til at betale 100 mio. dollar.

Spitzer menes at ville følge op med lignende sager mod andre Wall Street-anlytikere. Gennemgående ændringer af investeringsbankernes anbefalingssystemer er samtidig i vente. Også verdens førende børs har fundet det nødvendigt at gribe ind. New York Stock Exchange har offentliggjort en liste af krav til selskaberne om, at der skal være flere uafhængige medlemmer af bestyrelserne – og disse uafhængige medlemmer skal have større vægt i de udvalg, som påser selskabsledelsernes løn!

Svækkelsen af dollaren kan både være godt nyt og skidt nyt for den globale økonomi – alt afhængig af styrken og hastigheden af et fortsat fald. En blød landing af dollarkursen vil være godt nyt for amerikanske eksportører og potentielle udenlandske investorer, da det gør amerikanske varer og værdipapirer attraktive for nye investorer. Et hurtigt fald vil få den modsatte effekt, da det vil skræmme investorer væk og sende bølger ud til verdens øvrige markeder.


Prognose

De nordamerikanske investorer er i stigende grad bekymret ved tanken om at sætte pengene i amerikanske selskaber. SEC og andre myndigheder har øget indsatsen i efterforskning af eventuelle uregelmæssigheder inden for selskabsledelserne, revisionen og på området for interessekonflikter i amerikanske selskaber.

Derfor er der endnu ingen reelle tegn på, at investorerne, indenlandske såvel som udenlandske, er ved at blive fristet til igen at investere i USA.

Denne kommentar er skrevet af Phoebe Davison, der er fast skribent for Morningstar i England.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser