Solid asiatisk performance

Facebook Twitter LinkedIn

Set oppe fra har Asien ex. Japan klaret sig relativt godt indtil nu i år. MSCI Pacific ex. Japan er steget 5,2 pct., målt i dollar, siden begyndelsen af 2002 til den 11. juni, og det skal sammenholdes med et fald i MSCI Verden på 7,7 pct. i samme periode.

Sædvanen tro er der store forskelle i udviklingen på de individuelle markeder i regionen. De bedste markeder har været Indonesien med en stigning på 70,9 pct., Thailand med fremgang på 44,9 pct. og Sydkorea med et plus på 32,9 pct.

I den anden ende af skalaen ligger faktisk de mere udviklede asiatiske markeder. Singapore er blot gået op med 5,6 pct., mens Hongkong endda er faldet med 0,4 pct.

Ser man på de danske afdelinger i regionen – i kategorierne Asien og Asien ex. Japan – er fremgangen da også til at spore, og regionen har længe ligget som den mest favoriserede af de adspurgte i Morningstars European Fund Trends.

’Asien ex. Japan – Aktier’ er i snit steget 11,5 pct. i år og faldet 1,9 pct. i maj, mens den lidt bredere kategori ’Asien – Aktier’ med afdelinger, som også investerer i Japan, er steget 4,3 pct. siden årets start, men faldt 0,9 pct. i maj.


Stemning og markedet

For nærværende er investorerne optaget af de mulige kilder til vækst i regionen. Nogle ser et globalt opsving som den drivende kraft, mens andre har større håb til regionale kræfter.

Et amerikansk opsving vil ganske givet gavne regionen. Især Asiens mange eksporterende virksomheder vil efter alt at dømme drage fordel af øget salg til det amerikanske marked.

Der er dog også håb for en stigende indenlandsk efterspørgsel fra regionens voksende middelklasse. I særdeleshed synes Kina i stigende grad at købe varer fra de omkringliggende markeder i Singapore, Sydkorea og Taiwan. Som en parallel udvikling er udenlandske investorer da også blevet mere interesseret i asiatiske virksomheder, der er orienteret mod hjemmemarkederne – i tillæg til de normalt favoriserede eksportselskaber.


Prognose

Regionen bør vinde på et globalt opsving… hvis eller når det kommer. Dog er der altid risikoen for, at politiske faktorer – så som konflikten i mellem Indien og Pakistan i kashmir – kan skabe uro i regionen og på dens finansielle markeder.

Denne kommentar er skrevet af Daniel Ben-Ami, der er redaktør for Morningstar i London.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Morningstar Danmark Editor  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser