PAL-reglerne på plads

Folketinget vedtog fredag ændringsforslaget, som sikrer medlemmerne af PAL-afdelingerne mod brandskat

Sten Blindkilde 17/05/2002
Facebook Twitter LinkedIn

Folketinget vedtog fredag det ændringsforslag, som rydder op i rodet omkring PAL-afdelingerne (pensionsafkastbeskatningsloven). Vedtagelsen af ændringsforslaget løfter ansvaret for andres handlinger fra PAL-afdelingerne og fjerner dermed usikkerheden vedrørende afdelingernes status som skattefrie.

På baggrund af vedtagelsen har IFR (InvesteringsForeningsRådet) anmodet Københavns Fondsbørs om at fjerne de børsnoterede PAL-afdelinger fra observationslisten. Det var IFR selv, der tidligere på året fik afdelingerne overført for at sikre, at handlerne og bankrådgiverne fik øje på problematikken og sikrede sig en ekstra gang, inden en investering for en kunde blev foretaget.

Det hele drejer sig om PAL-afdelingerne, der efter reglerne er skattefrie afdelinger, og medlemmerne, der alene må investere for pensionsmidler og ikke frie midler, beskattes alene med enhedssatsen 15 pct. om året. Men med gennemførelse af en række lovændringer i december, opstod en situation, hvor PAL-afdelingerne risikerede at skulle svare selskabsskat (30 pct.), inden medlemmerne beskattes med de 15 pct. Dette ville ske, i tilfælde af, at en investor med frie midler, og ikke med pensionsmidler, anskaffer sig beviser i en PAL-afdeling.

Den nye regel opstiller en række krav både til foreningerne og til finanssektoren for at sikre, at frie midler ikke placeres i PAL-afdelingerne, og observeres kravene til foreningerne, vil de ikke blive selskabsskattepligtige.

- Kravene til foreningerne bliver blandt andet, at det i vedtægterne fremgår, at kun pensionsinvestorer må eje beviser i dem, og det skal fremgå, at det er en PAL-afdeling. Samtidig får foreningerne pligt til at rense for forkerte medlemmer, hvis de bliver opmærksomme på deres eksistens.

Opmærksomheden på dette forhold skal blandt andet komme fra Told & Skat, der vil videregive dele af sine kontroloplysninger til foreningerne. Told & Skat får ikke indberetning vedrørende pensionsdepoter, men gør det omkring frie depoter, og herfra kan der således undersøges, om PAL-beviserne er havnet et forkert sted.

Foreningerne skal derefter forestå, at ikke pensionsinvestorer indfrier deres beviser. Det er kun, hvis investeringsforeningerne ikke observerer denne pligt, at de mister deres skattefrihed.

Den nye regel gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2001, og det sikrer på den måde ikke bare nye medlemmer mod en eventuel brandskatning, men også eksisterende medlemmer.

Læs mere om beskatning af investeringsforeningerne.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser