Skidt dansk april – nervøse investorer

Sten Blindkilde 27/04/2002
Facebook Twitter LinkedIn


Stemning

Det danske aktiemarked er som så mange andre udviklede markeder under pres. Ringe selskabsnyheder fra flere førende danske selskaber og en skidt stemning fra USA har sendt de danske aktier nedad. Således ramte KFX-indekset onsdag sit laveste i år, og torsdag fortsatte nedturen.

KFX-indekset ramte i slutningen af marts sit højeste i år på 279,01, men sluttede bededagsugen i 250,93 – et fald på over 10 pct. Det er især de seneste to uger, der har været dårlige.

De negative selskabsnyheder har været mange. Novo Nordisk, som har tabt 30 pct. siden sin seneste kvartalsmeddelelse, A.P. Møller, som har stillet markedet ringe forventninger i udsigt, pres på TDC og Lundbeck og senest et kvartalsregnskab fra Nordea, som lå under analytikernes forventninger… for bare at nævne en håndfuld.

Træge økonomiske meldinger fra USA og de mange nedjusteringer har ganske enkelt lammet aktiemarkedet i Danmark, som ifølge MSCI Danmark er faldet med 6,7 pct. siden årsskiftet – og heraf udgør faldet i april 6,6 pct.point. De seneste to uger alene har udraderet hele fremgangen fra årets første tre måneder.

Danmark ligger nu som det tredjedårligste udviklede marked i 2002 – kun i Finland og Sverige har markederne udviklet sig ringere.


Prognose

Det danske marked har taget nedjusteringerne relativt hårdt, men er også ramt af en lunken stemning i USA. Kommer der godt nyt fra den anden side af Atlanten, vil det støtte det danske marked. Københavns Fondsbørs er dog for langt de fleste selskabers vedkommende sammensat af defensive selskaber, så et opsving i den globale økonomi – trukket af USA – ventes ikke at få den samme effekt i Danmark, som på så mange andre markeder.

De kraftige reaktioner på dårlige selskabsnyheder vidner om, at risikovilligheden blandt investorerne stadig er ganske lav, og at investorerne er nervøse. Analytikerne fastholder dog stadig en positiv stemning, men for den private investor er det måske en god ide, at få syn for sagn inden investeringerne foretages.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser