Norden før Danmark?

Sten Blindkilde 11/03/2002
Facebook Twitter LinkedIn


Stemning

Norge viste sig som vinderen blandt de nordiske markeder i februar med en stigning på 3,8 pct. i MSCI Norge målt i dollar, mens de danske aktier i MSCI Danmark steg 2,4 pct. Målt på lokal valuta steg det defensive danske marked dog mest i urolige februar. Den ultimative taber var Finland, som faldt knap 5 pct.

Samlet faldt de nordiske lande, ifølge MSCI-indekset, med 0,35 pct. på trods af, at kun Finland viste et fald. Det skal dog bemærkes, at Nokia vejer meget tungt i det indeks, og verdens største mobilproducent havde en halvskidt måned med kurstilbagegang. Nokia udgør mere end 60 pct. af det toneangivende indeks, HEX, på den finske børs, så det er også her, forklaringen på faldet i Finland skal findes.

Nordiske afkast i februar
MSCI Indeks lokal feb lokal åtd US feb US åtd
Norge 1,60% -0,81% 3,80% -0,16%
Danmark 1,96% -0,25% 2,40% -3,05%
Sverige 0,44% -7,82% 2,13% -7,60%
Nordiske lande -1,43% -7,12% -0,35% -8,36%
Finland -5,33% -10,36% -4,88% -12,92%

Kilde: MSCI. Indeksene er sorteret efter det højeste afkast i februar - målt i dollar. I tabellen kan udviklingen i lokal valuta også ses.

Markedet

Økonomien i Norden som helhed ventes at få gavn af det internationale opsving – trukket af den amerikanske økonomi, der har vist overraskende hurtig vending.

Sverige har en stor eksport, og et globalt opsving vil gavne eksportindustrierne og de mange cykliske selskaber i Sverige, mens en ekspansiv svensk finanspolitik ventes at gavne forbruget og den ”indenlandske” økonomi. Alt i alt er der udsigt til en større vækst i Sverige end eksempelvis Danmark.

Norges økonomi har også lysere udsigter. Ligesom de øvrige nordiske lande gavner det internationale opsving. Men risiko for, at store lønstigninger og en stærk valuta (den norske krones styrke forklarer en del af fremgangen på MSCI Norge) kan ramme konkurrenceevnen, er til stede.

Den stærke krone kan til gengæld holde inflationen nede, da importen gøres billigere, og det kan betyde en sænkning af den styrende korte rente i løbet af året.


Prognose

Det internationale opsving vil formentlig bestemme tempoet i de nordiske markeder. Det betyder en øget fokus på de cykliske selskaber og på vækstselskaberne. De nordiske aktiemarkeder anses i forvejen som billigt prissatte i forhold til eksempelvis USA eller Europa, og senest har Danske Bank beregnet, at fair value på de nordiske markeder er mellem 8 og 10 pct. for lav.

En revurdering af prissætningen er dog ikke garanteret over hele linien. Fokus vil bestemme, hvilke sektorer og industrier, som vil opleve opturen først og størst. Som nævnt er fokus på cykliske aktier og vækstselskaber, og det betyder, at det danske marked nok må sætte sig på bagsædet, mens især Sverige og Finland sidder forrest i bilen.

Sverige har en bred eksponering til de cykliske sektorer. Meget industri, masser af eksport og mange råvareproducenter eksempelvis inden for skov og papir. Endelig er der et bredt udbud – i nordisk sammenhæng – af teknologiselskaber heriblandt Ericsson og Nokia, der også er noteret i Sverige.

Morningstars redaktør i Sverige skriver dog i en kommentar til det svenske marked, at der ikke er meget at vinde ved at være optimist, da alle andre er det. Og skulle pessimisterne få ret i at den globale økonomi ikke har det så godt, som mange siger, med recession i Japan og negativ BNP-vækst i Tyskland, er der meget at tabe på svenske aktier. Den stærke korrelation med Nasdaq, som børsen i Stockholm har, betyder også, mener han, at den endelige facit først kommer til juli, når selskaberne skal rapportere om indtjeningen.

Det finske marked er kun Nokia… set i investor sammenhæng. Men som investor skal man være opmærksom på, at Nokia i afdelingssammenhæng på grund af reglen om en maksimal placering af formuen på 10 pct. i et enkelt selskab, fylder mindre end vægten i nordisk sammenhæng beretter. Nokia synes at være den stærkeste af mobilproducenterne og har overrasket markedet med bedre resultater. Mobilsalget er i 2001 for første gang faldet på globalt plan, men for Nokia var der alligevel fremgang med mere end 10 pct.

Norge må også ventes at kunne vise fremgang. De mange olieaktier på Oslo Børs er stærkt afhængige af både olieprisen og den internationale økonomi. Med udsigt til fremgang i økonomien globalt og dermed i virksomhedernes aktiviteter, kan det ventes, at energi- og dermed olieforbruget stiger. Til gavn for det norske marked. Norge har da også i et bredere perspektiv et marked med flere cykliske aktier end det danske.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Sten Blindkilde  Sten Blindkilde

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser