Sundhedssektoren: Kig mod medicin og bioteknologi

Innovation, konsolidering og et blandet regulativt billede har sat scenen efter sundhedssektorens første kvartal.

  • Prispres fra indkøbsorganisationer, apoteker og det offentlige er en klods om benet på medicinproducenterne, men for de brandede lægemidler burde solide kliniske data understøtte priserne på nye innovative produkter.

  • Overordnet er værdiansættelserne i sundhedssektoren faldet en smule til en pris/fair value på 1,01 fra 1,04 i årets begyndelse. Forskellene i de enkelte industrier lægger op til, at medicin, bioteknologi og medicin-distributørerne er de mest undervurderede områder. Herunder er Allergan (AGN), Roche (RHHBY), McKesson (MCK) og Shire (SHPG) vores favoritter.

  • Trenden mod konsolidering fortsætter i sektoren, hvor selskaberne forsøger at forbedre deres konkurrencemæssige position gennem større skala i takt med at nye trusler dukker op og presset på omkostningerne fortsætter.

  • I Big Pharma og Big Biotech industrierne fortsætter innovationen og understøtter priserne på trods af større prispres fra regeringer og indkøbsorganisationer.

 

Konsolideringen i sektoren gennem fusioner og opkøb hjælpes delvist på vej af skattereformen og behovet for at opnå skalafordele og reducere omkostningerne. Seneste skud på stammen var da det kom frem, at Cigna (CI) køber Express Scripts (ESRX). Det lå i kølvandet på den tidligere annoncerede fusion mellem CVS Health (CVS) og Aetna (AET), der også forsøger at skalere deres forretning.

Udover forsyningskæderne regner vi også med, der kommer mere konsolidering i medicin og bioteknologi, da de store spillere ser sig om efter muligheder for at investere deres stærke cash flows – blandt andet ved at købe mindre selskaber med nye produkter, der supplerer deres egen forskning og udvikling.

Når det kommer til innovation, understøtter ny og bedre medicin stadig forhandlingsstyrken på trods af voksende prispres fra regeringer og forsikringsselskaber. Især Merck (MRK) meddelte om positive data fra deres kræft-middel, Kaytruda, der imødekommer et ellers tyndt marked for førstelinjebehandling af lungekræft. Sanofi (SNY) og Regeneron Pharmaceuticals (REGN) kunne også afsløre positive data for det kolesterol-nedsættende lægemiddel, Praluent. Hos Morningstar mener vi, at denne type data fortsat vil understøtte den langsigtede prisstyrke hos medicinalselskaberne på trods af presset mod lavere medicinpriser fra indkøbsorganisationerne.

McKesson (MCK)
Stjerne-rating: 5
Economic Moat: Wide
Fair value estimat: 210,00 dollar
Fair value usikkerhed: Medium
5-stjernet pris: 147,00 dollar

På trods af modvind på kort sigt, vil McKesson forblive et centralt led i den farmaceutiske forsyningskæde. Der har ellers været pres på selskabets drift og aktie i senere tid. Større konkurrence fra små/uafhængige spillere har indpriset en betydelig usikkerhed på kort sigt for medicin-leverandøren. Selvom der stadig er fare for, at McKesson mister potentielle kontrakter, mener vi at selskabet vil komme helskindet gennem uvejret, da de er en kritisk partner for både apotekerne og medicinalselskaberne. På lang sigt bør selskabet være i stand til at vinde sin andel af kontrakterne og trives. McKesson har også positioneret sig som en væsentlig spiller i den lukrative special-farmaceutiske niche, hvilket understøtter selskabets langsigtede konkurrencefordele.

Roche (RHHBY)
Stjerne-rating: 5
Economic Moat: Wide
Fair value estimat: 43,00 dollar
Fair value usikkerhed: Lav
5-stjernet pris: 34,40 dollar

Vi mener stadig, markedet undervurderer Roches produktportefølje og industri-ledende diagnostik, der tilsammen skaber unikke bæredygtige konkurrencefordele blandt andet indenfor personaliseret medicin. Som markedsleder i både biotek og diagnostik er selskabet i en unik position til at gøre den globale sundhedspleje mere sikker, personaliseret og omkostningseffektiv. Tilmed udgør Roches biologiske medicin tre fjerdedele af selskabets samlede salg af lægemidler, og konkurrenter med kopi-medicin har oplevet tilbagegang i deres udviklingsprocesser. Roches innovative pipeline kan gøre disse kopi-produkter mindre relevante, når de endelig lanceres.

Af Damien Conover, CFA, Director of Industrials Equity Research, 29. marts 2018.

Damien Conover, CFA, har ingen positioner i de ovennævnte værdipapirer.

Følg med i Morningstars Market Fair Value her.

---

© Morningstar 2018. Alle rettigheder reserveret. Medmindre andet er angivet i en særskilt aftale, må denne rapport kun anvendes i det land, hvor den oprindelige distributør er fra. De i rapporten indeholdte informationer, data, analyser og meninger udgør ikke investeringsvejledning; de er udelukkende beregnet til informative formål og er derfor ikke et tilbud om køb eller salg af værdipapirer, ligesom der heller ikke garanteres for deres korrekthed, fuldstændighed eller nøjagtighed. De meninger, der her gives udtryk for, er formidlet på datoen herfor og kan ændres uden yderligere varsel. Med undtagelse af hvor andet kræves af lovgivning, hæfter Morningstar ikke for nogen beslutninger i forhold til handel, erstatning eller andre tab, der kan tilskrives eller er relateret til oplysninger, data, analyser eller anskuelser eller deres brug. De heri indeholdte oplysninger tilhører Morningstar og må ikke gengives, hverken helt eller delvist, eller bruges på nogen måde uden Morningstars forudgående, skriftlige samtykke. Investeringsanalyserne udarbejdes og udsendes af datterselskaber til Morningstar, Inc., herunder men ikke begrænset til Morningstar Research Services

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Aetna Inc  -
Allergan PLC139,06 USD0,28
Cigna Corp197,87 USD2,94
CVS Health Corp69,53 USD2,72
McKesson Corp135,56 USD0,87
Merck & Co Inc79,81 USD1,10
Roche Holding AG ADR34,02 USD0,80
Sanofi SA ADR42,55 USD2,38
Shire PLC ADR  -

Om forfatteren

Morningstar Analysts   -