Novozymes: Fair value øges efter overraskende kvartal

Efter Novozymes tredje kvartal har vi øget vores fair value-estimat til 270 kroner fra 255 kroner, fordi vi nu forventer en større vækst på kort sigt i segmenterne for bioenergi og føde- og drikkevarer.

Novozymes A/S NZYM B|DK

Fair Value Estimat: 270,00 DKK

Aktuel Kurs: 351,90 DKK

Morningstar Rating: 2 Stjerner

P/FV: 1,30

Economic Moat: Wide

Af Rob Hales, CFA og aktieanalytiker hos Morningstar

Novozymes organiske vækst i kvartalet var 8 procent over året og blev styret af tocifret fremgang i bioenergi og føde- og drikkevarer. På grund af de flotte præstationer indtil nu i 2017 har Novozymes opgraderet sine forvetninger til helåret. Der forventes nu en organisk vækst i salget på 3-5 procent sammenlignet med 2-4 procent tidligere. Hos Morningstar er vi mere optimistiske og regner med at væksten når 4,6 procent. 

Vækstmomentum i bioenergi kan aftage som følge af høje ethanol-lagre
Novozymes produkter består blandt andet af enzymer, der gør produktionen af biobrændstoffer og biogas mere effektiv, og dette segment voksede 16 procent i kvartalet på trods af at den amerikanske ethanol-produktion har været flad i perioden.

Det ser ud til at de nye produkter er succesfulde og øger Novozymes markedsandele. Vi ser dette momentum fortsætte ind i 2018. Dog er de amerikanske ethanol-lagre høje, og derfor forventer vi ikke at den tocifrede vækst vil være holdbar. 

Food & Beverages overraskede os meget positivt
Salgsvæksten i segmentet føde- og drikkevarer var 11 procent i kvartalet. Vi forventede at væksten ville vende tilbage i år som følge af lanceringen af nye produkter, men fremgangen har været meget bedre end vi forventede.

Væksten i fjerde kvartal burde blive langsommere, da den skal måle sig op mod et stærkt fjerde kvartal i 2016. Udsigten i 2018 forbliver dog positiv, da modvinden vil faldme fra det udløbne patent i Nordamerika, der forbedrer friskheden af bagværk. 

Landbrug og foder kan se tocifret vækst i fremtiden
Væksten i landbrug og foder var 8 procent i kvartalet, men dette skyldtes ændringen i BioAg salgscyklussen, der er blevet skubbet til den sidste halvdel af året. De underliggende trends er svage med den fattige landbrugsøkonomi og lav efterspørgsel på foder-enzymer. 

På trods af de nuværende udfordringer er vi optimistiske på den langsigtede vækst i BioAg forretningen. Udrulningen af det nye podemiddel, der bruges som en beskyttende belægning til kornet, der forbedrer sundheden og øger produktiviteten af landmændenes afgrøder, burde gøre segmentet i stand til at nå tocifrede vækstrater i de næste få år. 

Husholdningssegmentet så en fremgang i salget på 4 procent efter et sløvt første halvår. Vi forventer en organisk vækst på 2 procent for helåret. Lanceringen af det første hygiejneprodukter er på sporet i fjerde kvartal og burde begynde at påvirke Novozymes resultater i anden halvdel af 2018.

Bulls siger

  • Novozymes nye hygiejneplatform kan puste nyt liv i husholdningssegmentet.
  • Udrulningen af det nye podestof til korn kan drive tocifrede vækstrater i landbrugssegmentet i adskillige år frem.
  • Selskabet anvender sit cash flow til aktionærvenlige tiltag som aktietilbagekøb og voksende udbytter.


Bears siger

  • Novozymes vil få svært ved at nå tidligere tiders vækstrater, hvis det nuværende miljø med lave olie- og råvarepriser fortsætter.
  • Innovation inden for enzymer til bagning, et af selskabets større forretningssegmenter, har været nedprioriteret.
  • Lovgivningsmæssige risici for det amerikansk-fokuserede bioenergi segment er blevet forøget under Trump-administrationen.

 

Novozymes

Novozymes-aktien har løbet hurtigt i år, og selvom vi sænkede vores fair value-estimat den 7. april, hvor aktierne blev handlet til en pris, der var 11 procent højere, handles de i dag 30 procent over vores opdaterede estimat af fair værdi på 270 kroner. Det gør at 2-stjernede Novozymes nu er væsentligt overvurderet.

Vores værdiansættelse, der tager udgangspunkt i tilbagediskonterede pengestrømme, afspejler en price/earning på 25, mens vi regner med at se en gennemsnitlig vækst i omsætningen på omkring 5 procent per år over vores femårige analyseperiode. 

---

Alle estimater og vurderinger er pr. 25. oktober 2017 af Rob Hales, CFA, Morningstar Equity Analyst.

©2017 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Papirer nævnt i artikel

Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Novozymes A/S B291,80 DKK-0,58

Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.