Ericsson i modvind tilbyder pæn upside

Svenske Ericsson har haft det hårdt på aktiemarkedet på grund af øget konkurrence og konsolidering hos kunderne, men aktien handles i dag med en attraktiv rabat relativt til vores fair value.

LM Ericsson Telephone Co ERIC B|SE

Morningstar Rating: 4 Stjerner

Fair Value Estimat: 66,00 SEK

Aktuel Kurs: 46,55 SEK

Pris/Fair Value: 0,71

Economic Moat: None

Af Ilya Kundozerov, aktieanalytiker hos Morningstar

Investeringscasen har i flere år været plaget af hårdere markedsvilkår
Ericsson er en af de største udbydere af trådløst kommunikationsudstyr, software og service til telekommunikationsbranchen, og 95 procent af omsætningen stammer fra dette marked. Selskabet har dog kæmpet med at få sin bundlinje til at vokse.

Aktien har fået gedigne tæsk af investorerne, som siden toppen i april 2015 har sendt kursen ned med 60 procent, og alene i år er aktien faldet med 26 procent til omkring 46 Svenske Kroner.

Nedgangen har været som følge af en skrumpende top- og bundlinje, hårdere konkurrence og kunder, der har konsolideret sig og dermed øget deres forhandlingsstyrke.

Morningstar har tidligere bragt en analyse af det spanske teleselskab Telefonica, der er en af de store konsoliderede kunder i branchen.

I takt med at konsolideringsbølgerne skyller ind over industrien, bliver telekom-kunderne større og større, og tilbage står leverandører som Ericsson og skal kæmpe om en håndfuld kontrakter. I mellemtiden har kinesiske leverandører med lavere omkostninger som Huawei og ZTE været aggressive med priserne for at vinde kontrakterne. Denne dynamik afspejles tydeligt i industriens lave bruttofortjenester. 

Er aktien blevet 'billig'?
Aktien handles dog med en nævneværdig rabat sammenlignet med vores fair value-estimat på 66 Svenske Kroner, og vi mener at markedet undervurderer potentialet for at Ericsson udnytter sin massive installerede base af netværksoperatører og sælger supplerende produkter og services.

Vi ser et potentiale på kort sigt i, at selskabet undergår endnu en restrukturering for at skære ned på omkostningerne, men vi forventer ikke dramatiske forbedringer på grund af den intense konkurrence og stærke købekraft i telekom-industrien.

På lang sigt er det selskabets kunderelationer og bølgen af 5G-netværk, der skal støtte op om toplinjen. 

Ericsson er afhængig af den næste bevægelse mod 5G-netværk
Markedspladsen for mobil infrastruktur er karakteriseret som cyklisk og bevæger sig dermed op og ned i takt med markedsøkonomien. Efterspørgslen på mere data tvinger industrien til at øge overførselshastighederne, og det får fra tid til anden Ericssons kunder til at kaste sig ud i massive opgraderingsprojekter af de trådløse netværk. På trods af Ericssons forsøg på at sprede sin omsætning ud på andre områder ved at sælge forskellige software-løsninger, er selskabets toplinje stadig meget afhængig af størrelsen og timingen af disse netværksopgraderinger.

Overordnet mener vi at Ericssons omsætning efter 2018 kan vokse i et lavt encifret tempo over de næste år. Selskabet har investeret i områder med højere vækstpotentiale såsom 5G, skyen og Internet of Things. Vi kan godt forestille os, at Ericsson vil udvikle en stærk position på nogle af disse markeder, men vi tror, det kommer til at tage tid før Ericssons toplinje er tilbage på de historiske niveauer. 

Ind til da bliver Ericsson nødt til at læne sig op af en succesfuld eksekvering på restruktureringsprogrammet for at levere et fornuftigt afkast til aktionærerne. 

Bulls siger

  • Ericssons brede partnerskab med Cisco vil gøre det muligt for Ericsson at fokusere sine ressourcer på områder med vækst. 
  • Væksten i Internet of Things vil tillade Ericsson at sælge flere produkter og services til de samme kunder.
  • Ericssons banebrydende arbejde med at transformere adskillige nøglekunders kerne-netværk kan føre til en større interesse fra andre kunder i fremtiden.

 

Bears siger

  • Hvis USA's politiske syn på netværksprodukter fra Huawei og ZTE skulle ændre sig, kan disse konkurrenter komme ind på det amerikanske marked og stjæle markedsandele fra Ericsson.
  • Fortsat konsolidering af Ericssons kunder kan resultere i endnu lavere indtjening som et resultat af kundernes overdrevne købekraft. 
  • Omfattende afhængighed af partnerskaber for at lukke hullerne i produktporteføljen kan betyde, at Ericsson ikke investerer nok i forskning og udvikling. Dette kan resultere i dyre opkøb af andre virksomheder eller teknologier længere nede af vejen, hvis et partnerskab går i opløsning. 

 

Alle estimater og vurderinger er pr. 18. juli 2017 af Ilya Kundozerov, Morningstar Equity Analyst. Ilya Kundozerov ejer ikke aktier i de nævnte værdipapirer.

---

©2017 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Papirer nævnt i artikel
Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
LM Ericsson Telephone Co B73,58 SEK0,33
Telefonica SA7,46 EUR0,00
Telefonica SA ADR8,62 USD-0,92
Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.