Ved at bruge sitet accepterer du Morningstar anvender cookies. Læs mere om Morningstars politik for cookies og lokal lagring:

Carlsbergs årsregnskab: en historie om marginforbedringer

Carlsbergs regnskab for 2016 var i tråd med vores forventninger som følge af forbedrede - men stadig lave - marginer. Efter et fald på 3 pct. onsdag morgen handles aktien præcis til vores fair value estimat på 610 DKK. 

Carlsberg A/S CARL B|DK

Fair Value: 610.00 DKK

Morningstar Rating: 3

Aktuel Kurs: 610.00 DKK

Pris/Fair Value: 1.00

Markedsværdi (mia.): 96.18 DKK

Economic Moat: None

Alle estimater, kurser og vurderinger er pr. 8. februar 2017 af Philip Gorham, CFA, FRM, Morningstar Equity Analyst.

Carlsberg rapporterede som ventet i fjerde kvartal med en omsætning for hele året, der kun var en ølkapsel under vores forecast, men indtjeningen var præcis som vi havde ventet. Carlsberg er fortsat en historie om ekspansioner i marginerne, og ledelsens egne forventning om en middel encifret organisk vækst i driftsresultatet i 2017, der drives af effektiviseringer, er på linje med vores forecast på 7,8 pct. - da valutaudsving forventes at give medvind i år. Det er derfor usandsynligt, at vi foretager nogle betydelige ændringer i vores antagelser, og eventuelle ændringer i vores værdisætning i danske kroner vil sandsynligvis begrænses af tilbagediskonteringen i henhold til den tidsmæssige værdi af penge. 

Carlsbergs organiske salgsvækst for hele året på 2 pct. er i den lave ende af industrien for globale stabile forbrugsgoder på grund af svag volumen. Pris/mix på 3 pct. var dog solidt og en anelse over vores forventninger til resten af gruppen i denne periode, men vi mener, at dette understøttes af relativt høj inflation i nogle af Carlsbergs vigtige markeder. Selvom det nu er mere under kontrol, er inflationen i Rusland (der idag dækker omkring 20 pct. af koncernens volumen) over 5 pct., og inflatoriske prisstigninger på dette niveau leder ikke nødvendigvis til profitabel vækst. Derfor opfatter vi ikke Carlsbergs overlegne pris/mix som en indikation på en Economic Moat. Med de forholdsvist fragmenterede volumener på tværs af geografierne, der begrænser indkøbsfordelene, og med begrænset brandværdi i porteføljen mener vi stadig ikke at Carlsberg har nogen Economic Moat. 

Når det så er sagt, blev marginerne forbedret sidste år, selvom dette mere var et resultat af omkostningsreduktioner frem for en gearing af driften eller forbedringer af mix. Den organiske vækst af driftsmarginen på 5 pct. tilføjede 30 basispoint til den organiske overskudsgrad. Vesteuropa stod for det tunge løft med en ekspansion af marginen på 60 basispoint. Vi mener, at Carlsberg kan opretholde dette niveau for forbedringer i 2017. Selvom et exit fra et lille antal markeder med lave marginer kan tynge væksten på kort sigt i regionen, burde det støtte op om driftsmarginen. 

Carlsberg er det mindst rentable af de multinationale large-cap bryggerier, og efter vores mening bliver selskabet nødt til at adressere sin høje omkostningsstruktur for at forhindre yderligere tab af plads på hylderne - især på et tidspunkt hvor craft beer begynder at true de etablerede udbydere i det vestlige Europa. 

Ledelsens egne indikationer på en middel encifret organisk vækst i driftsresultatet er både passende, og noget man efter vores mening burde være i stand til at levere. Vores værdisætning afhænger af, at selskabet opretholder en overskudsgrad på mellemlang sigt på 16,5 pct., hvilket er 300 basispoint over niveauet for 2016. Dette ser ud til allerede at være indpriset i aktien, da den handles meget tæt op af vores fair value estimat, og selvom Carlsbergs resultater i 2016 var et skridt i den rigtige retning, er der stadig plads til at ledelsen arbejder med at etablere en Economic Moat og bevarer en højere grad af rentabilitet. 

---

© Morningstar 2017. All Rights Reserved. Unless otherwise provided in a separate agreement, you may use this report only in the country in which its original distributor is based. The information, data, analyses and opinions presented herein do not constitute investment advice; are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security; and are not warranted to be correct, complete or accurate. The opinions expressed are as of the date written and are subject to change without notice. Except as otherwise required by law, Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages or other losses resulting from, or related to, the information, data, analyses or opinions or their use. The information contained herein is the proprietary property of Morningstar and may not be reproduced, in whole or in part, or used in any manner, without the prior written consent of Morningstar. Investment research is produced and issued by subsidiaries of Morningstar, Inc. including, but not limited to, Morningstar Research Services LLC, registered with and governed by the U.S. Securities and Exchange Commission.

Papirer nævnt i artikel
Navn på papirPrisÆndring (%)Morningstar Rating
Carlsberg A/S B645,00 DKK-0,39
Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.