Novozymes regnskab for Q4 i tråd med vores forventninger; Aktien handles til en fair pris

Vi fastholder vores fair value estimat for Novozymes i kølvandet på et regnskab for fjerde kvartal, der var nogenlunde i tråd med vores forventninger. 

Novozymes A/S NZYM B|DK

Fair Value Estimat: 265.00 DKK

Morningstar Rating: 3

Aktuel Kurs: 254,6 DKK

P/FV: 0,96

Markedsværdi (mia.): 75,45 DKK

Economic Moat: Wide

Alle estimater, kurser og vurderinger er pr. 20. januar 2017 af Kelsey Tsai, Morningstar Biotech Equity Analyst.

På grund af et kedeligt tredje kvartalsregnskab overvejede vi at nedjustere fair value estimatet for Novozymes tilbage i november, men ovenpå fjerde kvartal den 18. januar holder vi nu fast i vores fair value estimat på 265 DKK.

Rundt regnet sluttede Novozymes året i overensstemmelse med vores forventninger. Vi har forventninger til toplinjevæksten i den nære fremtid, der er en anelse mere pessimistiske, men det opvejes af andre faktorer.

Vi tror fortsat på, at Novozymes særlige erfaring og know-how i enzymer samt deres omfattende portefølje af patenter giver selskabet en wide-moat økonomisk konkurrencefordel over sine konkurrenter. 

I fjerde kvartal voksede Novozymes overordnede salg med 8 pct. (6 pct. organisk vækst) takket være en genoplivning af omsætningen i segmenterne for landbrug og foder (22 pct. organisk vækst) samt bioenergi (7 pct. organisk vækst). Det kvartalsvise salg blev påvirket positivt af landmændenes øgede indsatser for at forberede sig på den kommende vækstsæson og efterspørgslen på biobrændstof. Svagheden i det nordamerikanske marked opvejes fortsat af mere solid vækst i Europa, Mellemøsten og Afrika. 

Vi forventer næsten 4 pct. vækst i omsætningen i 2017, der drives af en bedring i salget for bioenergi og et mere stabilt salg af husholdningsprodukter. Ledelsen i Novozymes forventer en vækst for året på 3 til 6 pct.

I vores vurdering antager vi en overskudsgrad på 28 pct. for det kommende år, som stemmer overens med ledelsens egne indikationer. Selskabet vil give slip på 198 medarbejdere for at kunne investere tungere i områder med høj vækst - navnligt biotek og emerging markets.

Vores forventninger til 2017 er forsigtige, men vi forventer, at flere produktlanceringer vil støtte op om en robust vækst i 2018 og fremad. 

Stærke marginer trækker op
Vores fair value estimat på 265 er baseret på gennemsnitlige vækstestimater på omkring 5 pct. over de næste fem år. Dette er en smule under de 6 til 7 pct., som Novozymes selv lægger op til i sine langsigtede mål. I kvartalsregnskabet blev de langsigtede mål skåret ned fra tidligere 8 til 10 pct. på grund af udfordringer i forretningen for bioenergi og på emerging markets. Ikke desto mindre vil selskabets konsekvent stærke og voksende marginer og det igangværende aktietilbagekøb resultere i høj encifret årlig vækst i indtjeningen pr. aktie over vores prognoseperiode. 

Vores forecast i 2017 med en vækst på 4 pct. i omsætningen og 4 pct. i nettoresultatet er konsistent med Novozymes egne mål på henholdsvis 3 til 6 pct. og 2 til 5 pct. Vores fair value estimat repræsenterer en price/earning i 2017 på 25. 

The Bull & the Bear
Vores fair value estimat afhænger i høj grad af Novozymes evne til at opretholde og i sidste ende styrke sit greb på det industrielle marked for enzymer - i særdeleshed de centrale forretninger for husholdningsprodukter, bioenergi og mad- og drikkevarer. 

I vores bull case ser vi stærk overordnet toplinjevækst drevet af øgede markedsandele på alle centrale forretningsområder. I scenariet forventes en overordnet vækst i omsætningen på mere end 6 pct. annualiseret over de næste fem år. Vi antager også en fremadrettet forbedring af driftsmarginerne, i takt med at Novozymes realiserer effektiviseringer af driften. Vores fair value estimat i dette scenarie er 320 DKK pr. aktie.

I vores bear case vil konkurrence og prispres på tværs af alle segmenterne bremse væksten, og vi ser en årlig vækst i omsætningen på 3 pct. over de næste år. Driftsmarginerne skrumper væsentligt fra toppen af 20'erne til bunden af 20'erne, mens Novozymes mødes af stærk konkurrence og voksende omkostninger forbundet med markedsføring og R&D, der overstiger væksten på toplinjen. Fair value estimatet for dette scenarie er på 200 DKK pr. aktie.

---

©2015 Morningstar. All rights reserved. The information, data, analyses, and opinions contained herein (1) are proprietary to Morningstar, Inc. and its affiliates (collectively, “Morningstar”), (2) may not be copied or redis­tributed, (3) do not constitute investment advice offered by Morningstar (4) are provided solely for informational purposes and therefore are not an offer to buy or sell a security, and (5) are not warranted to be accurate, complete, or timely. Certain information may be self-reported by the investment vehicle and not subject to independent verification. Morningstar shall not be responsible for any trading decisions, damages, or other losses resulting from, or related to, this information, data, analyses or opinions or their use. Past performance is no guarantee of future results.

Om forfatteren

Morningstar Equity Analysts  Morningstar stock and fund analysts cover 2,000 mutual funds, 2,100 equities, and 300 exchange-traded funds.