Det globale landskab for strategic beta

Strategic beta er en forsat voksende skare af markedsindeks og passivt forvaltede investeringsprodukter der følger disse indeks.

Facebook Twitter LinkedIn

For to år siden introducerede Morningstar en guide til investorerne med detaljeret indsigt i det hurtigt voksende univers af såkaldte strategic beta exchange traded produkter, også forkortet ETP’ere. Betegnelsen dækker over en bred skare af passivt forvaltede produkter med det fælles træk, at de alle tager aktive positioner i forhold til traditionelle markedsvægtede indeks, som fx S&P 500 eller MSCI’s globale aktieindeks.

Formålet med guiden er at hjælpe investorerne med at definere, vurdere og analyse produkter i strategic beta universet, som fortsat vokser hurtigere end markedet for ETP’ere og branchen for kapitalforvaltning som helhed. Væksten er drevet af fortsatte investeringer fra investorerne, nye produktlanceringer og nye produktudbydere, hvoraf flere er traditionelle aktive forvaltere. Morningstar forventer at trenden vil fortsætte og ultimativt accelerere yderligere i takt med nye ETP’ere med hidtil usete varianter af benchmark og aktører vil fortsætte indtoget på markedet.

Denne proces med både vækst såvel som en modning af markedet vil i sidste ende føre til færre produkter, hvilket allerede ses i nogle regioner, om end i begrænset omfang. Et til stadighed mere overfyldt og konkurrencepræget landskab vil desuden lægge yderligere pres på omkostningerne. Vi har allerede set eksempler på aggressive prisreduktioner i strategic beta feltet, hvilket er en trend, som vi forventer forstærkes yderligere i de kommende år.

Global udvikling

Ved udgangen af juni i år bestod markedet globalt af 1.115 strategic beta produkter med en samlet formue på 550 mia. dollars. Produkterne vinder markedsandele i alle større regioner, som vi har undersøgt, men generelt vinder de større markedsandele i mere modne og veludviklede markeder end det er tilfældet med mindre veludviklede regioner. Eksempelvis udgør strategic beta produkter 21,7 pct. af det amerikanske ETP-marked, mens det tilsvarende tal kun er 3,5 pct. i Asien.

Mens regionale markeder er på forskellige udviklingsstadier er der visse fælles trends på tværs af regionerne. For det første er udbytte-screenede / vægtede strategier fortsat den mest populære i samtlige regioner på nær én. Det bør ikke komme som den store overraskelse i lyset af det aktuelle renteniveau. Investorer verden over er søgt mod aktier med attraktive udbytter, som modvægt til stort set nul (eller negativ) forrentning på mange obligationer fra veludviklede lande. 

Derudover er strategier lav risiko som omdrejningspunkt (såkaldt lav volatilitet eller minimum varians) steget i popularitet. Den samlede formue for produkter med denne tilgang er nu 47 mia. dollars, svarende til knap 10 pct. af strategic beta markedet. Vi tolker det som en indikation på investorernes skepsis over for bull-markedet i kølvandet på finanskrisen og som nu har varet i mere end syv år.

I mangel af bedre alternativer til aktier i et forventeligt fremtidigt scenarie med lavere aktieafkast er mange investorer søgt mod aktiestrategier med lav risiko, som giver aktieeksponering, men med lavere risiko end det generelle aktiemarked.

Der er også en klar positiv sammenhæng mellem penetrationen af strategic beta produkter og alderen på de enkelte regioners ETP-marked, og deres kapitalforvaltning og finansielle servicesektor mere generelt.

USA er hjemsted for en meget stor og veletableret branche for kapitalforvaltning og har det næstældste ETP-marked i verden (kun Canada var tidligere ude). Det faktum at amerikanske strategic beta produkter tegner sig for næsten 89 pct. af produkternes samlede formue globalt synes derfor kun naturligt.

En anden generel tendens for produkterne er omkostningsniveauet, hvor de typisk viser sig mere konkurrencedygtige end deres aktivt forvaltede modstykker. Omvendt koster de dog ofte også betydeligt mere end traditionelle passivt forvaltede investeringsprodukter.

Et yderligere fællestræk blandt markederne, vi undersøgte, er den stigende kompleksitet af indeks, der ligger til grund for nye ETP’ere. Det er en del af den naturlige udvikling af markedet og en, der har allerede fundet sted blandt traditionelle markedsvægtede indeks, som nu fås med eksponeringer til regioner, lande, sektorer, undersektorer og så videre. Da strategierne bliver stadig mere nuanceret med inspiration fra den aktivt forvaltede tankegang, stiller det fortsat større krav til investorernes evne til at gennemskue og analysere produkterne.

Morningstars 2016 guide over det globale landskab for strategic beta produkter kan ses her:

 

Strategic beta table

 

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser