Dyre kontanter i porteføljen

Aktiefonde er ikke bare aktier, men kan også vise sig som en investering i kontanter – i flere tilfælde overraskende mange. 

Facebook Twitter LinkedIn

Mange investorer bygger porteføljen op om flere aktivklasser for at sikre god risikospredning og her er investeringsforeninger en uovertruffen genvej til bred eksponering. Antallet og fordelingen af aktivklasser vil variere fra investor til investor, men vil typisk være fordelt på aktivklasser som fx korte danske obligationer, virksomhedsobligationer, emerging markets, globale og hjemlige aktier.

Selvom renten er lav og i flere tilfælde nu også negativ vil nogle af obligationerne sandsynligvis være med kort løbetid og dele af porteføljen kan endda være placeret på en opsparingskonto. Mange erhvervsvirksomheder betaler nu for at placere penge på bankkontoen, mens det endnu ikke er gængs praksis for private kunder, som oftest i stedet må nøjes med en nulforrentning, der dog kan vise sig bedre end forretningen på mange obligationer.

Afkastet fra kontanter er traditionelt begrænset, men giver til gengæld stabilitet i porteføljen, som i turbulente perioder sikrer en god bund.  Hvor mange kontanter porteføljen bør indeholde afhænger af den enkelte investor.

Intet behov i aktiefonde

De fleste som investerer i aktiefonde gør det for at opnå eksponering til et bestemt aktiemarked via en enkelt investering. Man regner altså med at få aktier for pengene, men ikke desto får man ofte også en god portion kontanter med, når der investeres i aktiefonde. Indeholder aktiefonden mod forventning ikke 100 pct. aktier, men i stedet 90 pct. aktier og 10 pct. kontanter er det i virkeligheden falsk varebetegnelse for den sidste tiendedel af varen.

Udover måske nogle få kontanter i aktiefonde til den daglige emission og indløsning giver det ingen mening at få kontanter for pengene, når der investeres i aktiefonde. Dels bliver det vanskeligere for investorerne at styre porteføljesammensætningen, når en aktiefond den ene dag giver aktier for 85 pct. af pengene og den næste dag er det måske 90 eller 95 pct. Det skaber støj og kan resultere i en portefølje, der er ude af trit med investors optimale allokering.

Selvom kontanter betragtes som en stabil investering, så er det ikke muligt at benytte en aktiefond med 90 pct. aktier og 10 pct. kontanter til det formål, da den er for risikofyldt.

Endelig bør man også spørge sig selv om det er porteføljemanagerens opgave at gå ind og ud af aktiemarkedet for investorerne og i det hele taget have kontanter i porteføljen. Efter Morningstars opfattelse ligger det uden for investeringsmandatet i en traditionel aktiefond. Ønsker investorerne at gå kontant kan de blot sælge fonden helt eller delvist.

Danske aktiefonde koster i gnsn. 1,53 pct. om året af formuen og består en større andel af porteføljen af kontanter betaler investorerne med andre ord dyrt for ingenting. Selvom renten på mange opsparingskonti er 0 pct., så er der bestemt ingen grund til at betale for at sætte penge i banken, og sandsynligvis ville man selv kunne opnå end bedre forrentning af kontanterne. Bortset fra det mindre kontantberedskab til daglige emission og indløsning bør det være op til investorerne om de vil gå kontant eller ej.

Kontanter

Aktuelt er kontantandelen i danske aktiefonde i gnsn. 2,6 pct. af fondenes formue. Frem for at være investeret i aktier svarer det til i alt 6,4 mia. kr., der i stedet er investeret i kontanter. Cirka 96 mio. kr. betaler investorerne om året i fondsomkostninger for aktiefondenes kontantindeståender.

Kontantandelen svinger betydeligt aktiefondene i mellem fra nul pct., mens andre har betydelige andele i kontanter. 28 pct. af fondene har kontantandel under 1 pct., for 61 pct. er andelen mellem 1 og 5 pct., og i 11 pct. af fondene er kontantandelen større end 5 pct.

En relativ høj kontantandel både nu og historisk findes i den femstjernede fond, Nielsen Global Value, hvor ca. 20 pct. aktuelt er i kontanter og 17 pct. i gnsn. kontantandel over de seneste tre år. Den reelle omkostning for aktieforvaltningen er derfor nærmere 2,23 pct. og altså noget højere end fondens officielle omkostningsprocent på 1,85 pct. Treårs afkastet i fonden er 11,4 pct. om året og kontantandelen har dermed også kostet på afkastet. Porteføljeforvalter Ole Nielsen forklarer at kontanterne er øremærket nye investeringsmuligheder, men at han pt. ikke kan identificere kvalitetsaktier i markedet til en pris, som han vil betale. Han forventer dog, at de kommende år vil byde på interessante og attraktive investeringsmuligheder, som finansieres via kontanterne og dermed bidrage til reduceret fremtidig kontantandel.

Overordnet set skønner vi, at mange fonde indeholder kontanter udover det nødvendige beredskab til emission og indløsning. Efter vores overbevisning bør aktiefonde alt andet lige være fuldt investeret, og lade det være op til investorerne at træffe beslutningen om at gå kontant eller ej.

9 9 grafik

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser