Passive investorers favoritindeks

Investorernes foretrukne indeks med passiv investeringstilgang er de markeder, som traditionelt i særlig høj grad volder aktiv fonde besvær

Facebook Twitter LinkedIn

Udviklingen er som sådan ikke overraskende. I lyset af aktive fondes vanskeligheder med at indfri målsætningen om afkast over markedsafkastet – der i særdeleshed er udtalt i likvide markeder som globale og amerikanske large cap aktier – er beslægtede markedsindeks blandt de mest populære hos investorer, som søger mod passive fonde.

S&P 500 er således det mest populære indeks blandt europæiske investorer baseret på formuen under forvaltning i ETF’ere – exchange traded funds – og indeksfonde, der følger det amerikanske large cap indeks. Ved udgangen af marts var investeret 55 mia. euro i sådanne produkter, hvoraf 77 pct. lå i ETF’ere og de resterende 23 pct. i traditionelle indeksfonde.

Langsigtede investorer i disse fonde kan glæde sig over attraktive afkast. De fem Morningstar stjerner, som mange passive fonde i aktivklassen kan bryste sig med, afspejler risikojusteret afkast bedre end gennemsnittet for det typiske investeringsprodukt (dvs. primært aktive fonde) med fokus på amerikanske large cap aktier. Under hensyntagen til den seneste markedsuro og brandudsalget på børsmarkederne under finanskrisen tilbage i 2007 og 2008 overstiger det årlige afkast over 10 år på amerikanske aktier 7 pct. (i euro).

Globalt indeks nummer to

Baseret på Morningstar data er verdensindekset, MSCI World, det næstmest populære indeks blandt europæiske passive investorer. Trods det globalt klingende navn vægter amerikanske aktier næsten 60 pct. i indekset efterfulgt af japanske og engelske aktier som udgør henholdsvis ca. 8 pct. og 7 pct. af indekset. De resterende 20 lande i indekset, der repræsenterer veludviklede lande (efter MSCI’s klassificering) vægter således beskedne 25 pct.

Den fremtrædende eksponering mod amerikanske aktier er dog ikke gået ud over afkastet, som over det seneste årti er blevet til 4,9 pct. om året (i euro). Af de 45 mia. euro investeret i passive investeringsprodukter, som følger det globale indeks, er 40 pct. i ETF’ere og resten i andre passive fonde.

Det tredje mest benyttede indeks blandt passive investorer i Europa fokuserer på regionens egne aktier. Det er EURO STOXX 50 og formuen i ETF’ere og indeksfonde med fokus på dette indeks overstiger 35 mia. euro. På landeniveau er fordelingen i large cap indekset 37 pct. franske aktier, tyske aktier 32 pct. og 10 pct. vægter spanske aktier. Modsat de to øvrige indeks, S&P 500 og MSCI World, er EURO STOXX ganske koncentreret med blot 50 aktier. Der er – som navnet antyder – 500 aktier i S&P indekset, mens det globale aktieindeks i øjeblikket inkluderer 1647 aktier. Afkastet i euro-indekset halter efter de to øvrige med 10 års afkast på beskedne 0,6 pct. om året. Eurokrisen for et par år tilbage er uden tvivl medvirkende årsag til efterslæbet.

På landeniveau i Europa er engelske FSTE All Share passive investorers foretrukne indeks. I alt 26 mia. euro er investeret i passive investeringsprodukter med fokus på netop dette indeks. Herefter følger schweiziske SPI (20 mia. euro investeret) og tyske DAX (18 mia.) er det tredje mest anvendte europæiske landeindeks.

Opgjort på formue kommer obligationsindekset, Barclays Euro Agg. Corporate, ind på en 13. plads over europæiske passive investorers foretrukne indeks. I alt 10 mia. euro er investeret i investeringsprodukter (ETF’ere med 65 pct.), der følger dette indeks, som replikerer markedsudviklingen i virksomhedsobligationer udstedt i euro. Indeksets årlige afkast over fem og ti år er henholdsvis 5,4 pct. og 4,5 pct.

Indeksfonde er den dominerende passive investeringsform i Storbritannien og Schweiz

Et interessant fænomen er, at ETF'ere blot repræsenterer en niche i forhold til indeksfonde i Storbritannien og Schweiz. Fælles for disse to markeder er at salg og rådgivning af private investorer er uden returkommission, dvs. investeringsudbyderen (investeringsforeningen) må ikke betale distributøren (typisk en bank eller anden rådgiver) for at rådgive og sælge til investorerne.

Kommisionsmodellen er nu forbudt i Storbritannien ved lov og i Schweiz har bankerne også i høj grad accepteret modellen takket være to rets-domme. Resultatet er, at rådgivere i begge lande nu typisk foretrækker indeksfonde over ETF'ere, hvilket bl.a. skyldes at den traditionelle fondsstruktur egner sig bedre rådgivningsplatforme og lignende investeringsportaler end det er tilfældet med ETF’ere.

Guld igen populær

I de senere år er råvarefonde blevet stadig mere populære og især guldfonde, som replikerer udviklingen i guldprisen, oplever forøget interesse fra investorerne. Næsten 21 mia. euro er nu investeret i passive investeringsprodukter med guld for øje. ETF’ere er klart den dominerende investeringsform med 99,4 pct. af markedet i aktivklassen.

Tabellen på siden viser, at interessen for guldfonde i årets første kvartal er steget markant i takt med markedsuroen. 3,5 mia. euro investerede investorerne i guldfonde i første kvartal og størstedelen af købene skete i januar og februar, hvor uroen var størst. Også passive investeringsprodukter med fokus på udviklingslandene – i form af MSCI’s Emerging market indeks – oplever fornyet interesse fra investorerne. I første kvartal blev ca. 1 mia. euro investeret i sådanne fonde.

Passiveindeks

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser