Bedste aktiestart i 25 år

Investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter kan glæde sig over den bedste aktiestart på året siden 1991. Nordea Liv og Pension lægger bedst fra land i år.

Facebook Twitter LinkedIn

Euforien på aktiemarkederne vil nærmest ingen ende tage. Finansmarkederne blev skudt ud af startblokken i januar, men februar fortsatte ufortrødent hvor årets første måned slap. Der er i øjeblikket få – om nogen – likvide alternativer til aktiemarkedet i jagten på en acceptabel forrentning, og det er i høj grad det forhold, som understøtter det gunstige aktieklima og dermed kursstigningerne.

Globale aktier steg 6,8 pct. i februar og årets afkast er ved udgangen af februar imponerende 12,4 pct. Ikke siden 1991 er aktiemarkedet kommet så stærkt ud af starthullerne som det er tilfældet i år. Det er immervæk et kvart århundrede siden, så udviklingen i øjeblikket er på ingen måde hverdagskost, selvom investorerne er blevet forvænt med pæne afkast fra aktiemarkederne i de senere år.

Aktiestigningerne i måneden var bredt funderet på tværs af lande og regioner. Dollarens styrkelse over for bl.a. euroen fortsatte i februar, men de amerikanske aktier kunne – set med danske øjne – også uden valutastyrkelsen. Amerikanske aktier steg 5,8 pct. i måneden og efter omregning til danske kroner blev afkastet 6,7 pct. Europæiske aktier er igen kommet på investorernes radar. Det kommer bl.a. til udtryk ved at regionen – målt på inflow fra investorerne – er blandt de mest populære i år. Europæiske aktier steg yderligere 7,2 pct. i februar og år-til-dato afkastet for aktivklassen er nu 14,9 pct. Hjemlige aktier fik ligeledes en god måned med afkast på knap 9 pct. for C20-aktierne som nu er i plus 18,7 pct. efter årets to første måneder.

Positive afkast, men i lavere målestok

Obligationssiden byder sådan set også på positive afkast, men afkastene er milevidt fra det, som investorerne på aktiemarkederne opnår i øjeblikket. Danske statsobligationer steg som helhed 0,4 pct. i februar, og er dermed i plus på 4,4 pct. for året. Sidstnævnte er i sig selv et ganske fornuftigt afkast, og skal bl.a. ses i lyset af den forøgede efterspørgsel efter danske obligationer som kom i forlængelse af spekulationen mod kronen. Det tvang renterne ned og dermed steg kurserne til fordel for eksisterende investorer i obligationerne.

Virksomhedsobligationer – især de lavest ratede obligationer (high yield) – er en af få de rentebærende aktivklasser, hvor der er en vis rentemarginal at hente. Obligationerne steg 2,4 pct. i februar og år-til-dato afkastet er dermed 3,4 pct. De bedst ratede virksomhedsobligationer endte ligeledes måneden i plus selvom stigningerne ikke helt kunne følge med high yield. Valutaafdækkede emerging markets obligationer i hård valuta steg godt 1 pct. i februar og for året er afkastet knap det dobbelte.

Høj aktieallokering og ingen valutaafdækning

Den positive stemning på finansmarkederne smitter naturligvis af på investorerne i pensionsselskabernes markedsrenteprodukter. Februar bød på positive afkast over en bred kam på tværs af produkterne i Morningstars afkastanalyse af markedsrenteprodukter. Det viser tallene for februar, men qua udviklingen på finansmarkederne viser tallene dog også ganske stor variation i afkastene alt efter risikoprofil.

De mest risikofyldte profiler nyder godt af en generel overvægt af aktier og afkastene herfra. Afkastene i de mere defensive profiler er omvendt præget af den mindre andel af aktier i porteføljen som defensive profiler traditionel byder på. Dog ikke mere end, at der stadig er positive afkast på disse profiler.

Opgjort ved Morningstars referenceindeks lå månedens afkast i intervallet 3,2 pct. til 6,5 pct. for livscyklusprodukterne. Førstnævnte afkast var i den mest defensive profil, og højeste afkast blev realiseret i den mest risikofyldte profil. År-til-dato afkastet for de to profiler er nu henholdsvis 6,6 pct. og 12,8 pct.

Blandt pensionsselskabernes produkter var variationen i afkastet også til at føle på. Det er i høj grad aktieallokeringen og spørgsmålet om valutaafdækning eller ej som afgør, hvor i feltet de enkelte selskaber befinder sig. Månedens højdespringer blev Nordeas indeksvariant med høj risiko og 15 år eller flere til pensionering. I disse profiler allokerer Nordea hele formuen til aktier, og valutaeksponeringen afdækkes som udgangspunkt ikke. Afkastet for profilerne blev i februar 6,3 pct. og 11,3 pct. for hele året. SEB fik med deres livscyklusprodukt med høj risiko og mindst 20 år til pensionering ligeledes en god måned og lå marginalt efter Nordea.

Tabellen på siden viser livscyklusprodukterne med middel risiko og 10 år til pensionering. Nordea og SEB ligger ligeledes i front denne på profil med afkastet for februar, mens APs udløbsfond med et afkast på godt det halve af Nordeas ligger med laveste afkast. Nogenlunde samme billede gør sig gældende år-til-dato afkastet.

Det kan være svært ikke at lade sig forblænde at aktiernes flotte afkast. En umiddelbar reaktion vil være at øge aktieallokeringen, men det vil blot betyde at porteføljen kommer ud af trit med ens investerings- og risikoprofil. Den dag aktiemarkederne tager turen ned vil for mange aktier i porteføljen ramme afkastet ekstra hårdt. Morningstar vurderer at det aktuelle aktiemarked handles til en præmie på 4 pct. i forhold til vores værdiansættelse af markedet. Det vil sige, at markedet er svagt overvurderet som helhed.

Graf

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser