Kulsort marts har sendt græske aktier mod ny bund

Eksternt forfatter 20/03/2015
Facebook Twitter LinkedIn

Kilde: Børsen

http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/301384/kulsort_marts_har_sendt_graeske_aktier_mod_ny_bund.html 

Den græske regering har svært ved at få startet reformmotoren, og det gør ondt på landets aktier.

Siden der i den sidste del af februar blev indgået en midlertidig aftale med Grækenland, har det ledende græske aktieindeks været på én lang deroute, så indekset nu nærmer sig det laveste niveau siden 2012.

Alene siden de sidste dage af februar og frem til i dag har indekset tabt 20 pct. af sin værdi.

De græske aktier lider under en usikker fremtid for gældsplagede Grækenland, og det har den midlertidige forlængelse af den økonomiske hjælpepakke i februar ikke lavet om på.

"Der er slået en terning om, hvorvidt de går statsbankerot eller ej. Der er ikke penge i kassen, folk betaler ikke skat, men de har ikke reduceret deres udgifter, og det er det grundlæggende problem sammen med, at man ikke er konkurrencedygtige," forklarer cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit.

EU snakker Grækenland igen

Så sent som i går var Grækenland det store samtaleemne ved EU-topmødet i Bruxelles, selvom det ikke officielt stod på dagsordenen.

Problemet er, at reformtempoet i Grækenland ganske enkelt er for langsomt i forhold til det aftale, forklarer Ulrik Bie.

"Da man lavede aftalen i februar, skulle de her reformer være fremlagt og godkendt af trojkaen bestående af EU-kommissionen, ECB og IMF og vedtaget inden udgangen af april. Og der er altså ikke lang tid til, og Grækenland har fumlet rundt i fem uger," siger han.

Den græske premierminister Alexis Tsipras har ifølge den tyske forbundskansler Angela Merkel lovet at komme med en komplet reformliste inden for de næste par dage.

"Der er ikke sket så meget de seneste uger. Nu må det ske," har Angela Merkel sagt om Grækenlands reformer af økonomien.

Økonom ikke overrasket

Den manglende fremgang i Grækenlands økonomi kommer ikke bag på cheføkonomen.

"Det kommer overhovedet ikke bag på mig, desværre. Jeg ville ønske, jeg havde mere tillid. Der er ingen, der ønsker Grækenland ud af euroen, i hvert fald ikke officielt, men risikoen for, at man løber tør for penge ved en teknikalitet, den er der jo og bliver større dag for dag," mener Ulrik Bie, der selv betragter det som fifty-fifty, om landet ryger ud af euroen, inden sommeren er ovre.

Forlængelsen af den økonomiske hjælp til Grækenland løber frem til juni.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser