Blodbad hos Maersk Oil-konkurrenter

Eksternt forfatter 23/02/2015
Facebook Twitter LinkedIn

Kilde: Børsen

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/105588/artikel.html 

Maersk Oil-konkurrenter reducerer investeringerne med op til 60 pct. på 2015-budgetterne – Maersk Oil ventes at følge efter på onsdag

Tre af Maersk Oils hårdeste konkurrenter skærer nu nu i alt 75 mia. kr. af 2015-budgetterne for at afbøde skadevirkningerne af den lave oliepris.

Apache, Occidental Petroleum Company og BG Group bløder så voldsomt på indtjeningen, at deres anlægsomkostninger (capex) nu reduceres med hhv. 30, 35 og 60 pct. – og selskaberne afspejler dermed den hidtil usete og pludselige nedgang i aktivitetsniveauet i olieindustrien, som foregår netop nu.

Og hos den danske oliegigant Maersk Oil – der fremlægger 2014-regnskabet og giver anvisninger om 2015-investeringerne på onsdag – er man i færd med at skære i aktiviteterne i samme dramatiske omfang, vurderer branchekendere.

Hos Mærsk-konkurrenterne lægger topcheferne ikke skjul på, at situationen er dramatisk.

"Det giver slet ingen mening at foretage ny efterforskning og presse produktionsniveauet yderligere for at sælge olien til så lav en oliepris. Indsatsen handler nu om at reducere omkostningerne og genforhandle kontrakterne med vores underleverandører, så vores kontrakter afspejler olieprisen," siger president og ceo (adm. direktør) Steve Chazen, Occidental Petroleum Company.

Alvorlig situation

Børsen har gennemgået 2014-regnskaberne for de olieselskaber, som man hos Maersk Oil traditionelt sammenligner sig med: Marathon, Anadarko, Apache, BG Group, OXY og Talisman.

Samtidig har vi hørt topcheferne for de seks mellemstore olieselskaber sætte ord på situationens alvor under de investorkonferencer, som blev afholdt umiddelbart efter offentliggørelsen af regnskaberne.

Analysen viser overraskende, at feltet af mellemstore olieselskaber – hvori Maersk Oil er placeret – er hårdere ramt af krisen end de såkaldte super majors som Exxon, Shell og BP. De tager flere og større nedskrivninger, de afskediger relativt flere medarbejdere, og deres procentvise nedbarbering af investeringsbudgetterne er langt højere end hos giganterne.

"Vi identificerer alle ikke-væsentlige investeringsprojekter og skærer dem ud af vores portefølje eller udskyder dem til et senere tidspunkt," siger bestyrelsesformand for BG Group, Andrew Gould.

De nærmeste Maersk Oil-konkurrenter – på nær Marathon Oil – får farvet deres 2014-regnskaber blodrøde af et katastrofalt fjerde kvartal, hvor overskudsgraden på driftsresultatet (ebit) lå i intervallet fra minus 25 pct. til minus 160 pct.

Mest ekstremt udviklede det sig hos konkurrenten Talisman, der for kort tid siden opgav kampen for at beholde sin selvstændighed og lod sig opkøbe af giganten Repsol. Det skete som konsekvens af mislykkede projekter i Nordsøen og det drastiske fald i olieprisen. Eller tag Occidental Petroleum, som må nedskrive værdien af sine oliefelter med 33 mia. kr. Apache Corporation reducerer sine investeringer med 60 pct. sammenlignet med 2014. Det svarer til en nedgang i budgettet på ca. 40 mia. kr. Også Maersk Oil er hårdt ramt og får sit 2014-regnskab ødelagt med en nedskrivning på 9,3 mia. kr. som følge af mislykkede olieprojekter i Brasilien.

Reber sejlene

"Hos Maersk Oil er man utvivlsomt i gang med at rebe sejlene og justere investeringsniveauet ned, så det afspejler en lavere langtids-oliepris end tidligere. Nogle af de mere risikable og langsigtede investeringer vil formentlig blive udsat eller måske helt aflyst, mest oplagt tror vi på en justering i forhold til milliardinvesteringen i Chissonga-projektet ved Angola," siger Jyske Banks Mærsk-analytiker Frans Høyer.

Senioranalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank, er enig.

"De lavere oliepriser nødvendiggør uden tvivl en drastisk restrukturering i Maersk Oil. Og det bliver på linje med konkurrenterne. Alene på investeringerne i olieefterforskning forventer jeg en nedgang fra 4,9 mia. kr. i 2014 til et niveau omkring 2,6 mia. kr. i 2015. Men situationen er alvorlig, så selskabet vælger at gå endnu hårdere til værks," siger Jacob Pedersen.

Op til Mærsk-regnskabet på onsdag ønsker koncernen ikke at udtale sig til Børsen.


nioe@borsen.dk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser