X-kupon fonde tager endnu en tur i karrusellen

Efter årsskiftet lanceres traditionelt x-kupon fonde, og i år er ingen undtagelse. Fondene er oplagte for investorer som gerne vil undgå unødige omkostninger og skat ved nye investeringer.

Facebook Twitter LinkedIn

Kort efter nytår lanceres flere danske investeringsforeninger, i lighed med sidste januar, såkaldte ’x-kupon’ fonde. Fondene med det noget særprægede navn er faktisk et relevant tilbud til private investorer, som planlægger nye investeringer i løbet af årets første måneder.

Men hvad er det lige det specielle navn dækker over? Jo, x-kupon betyder såmænd blot uden udbytte, altså investor køber en given fond med alt hvad det indebærer af afkastmuligheder og risiko – bortset fra en ting: Det er udbyttet som vedrører sidste år, men almindeligvis først udbetales til investorerne efter foreningens generalforsamling i marts-april måned i år.

Det samlede afkast tæller

Nogle vil måske tro, at det er en ulempe at fraskrive sig udbyttet, da det jo er en kontant udbetaling til investorerne, men det forholder sig faktisk lige omvendt. Afkastet på en fond består nemlig både af udbytter og kursudvikling. På den dag hvor der udbetales udbytte, falder kursen svarende til udbyttebetalingen. Det vil eksempelvis betyde at en fond med en indre værdi på 100, vil falde til 96, hvis der udbetales et udbytte på 4 kr. pr bevis.

En investor som køber for 100.000 kr. i sådan en fond kort før generalforsamlingen, vil få et udbytte på 4.000 kr., men samtidig vil kursen på beviserne falde med 4.000 kr. til 96.000 kr. Det vil med andre ord sige at investor, hverken tjener eller taber på dette når der ses bort fra skat. Desværre kan man ikke blot se bort fra skat og dermed ender investor faktisk med at skulle betale udbytteskat af de 4.000 kr. eller med andre ord betale skat af et afkast man aldrig har fået. Samtidig er der omkostninger forbundet ved at geninvestere pengene.

Besværet og omkostningerne undgås ved at vælge x-kupon fonde. I tilfælde hvor det ikke er muligt at købe en x-kupon bør man alvorligt overveje de skattemæssige konsekvenser ved at købe sig ind i en fond kort før en stor udbyttebetaling. Nogle foreninger har allerede oplyst forventede udbytter som udbetales i foråret, og der er flere eksempler på, at udbyttet udgør en endog ganske stor andel af fondenes formue.

Automatisk ombytning

Efter generalforsamlingen er afholdt og udbytterne er udbetalt, hvilket typisk sker i slutningen af marts og starten af april, så bliver x-kupon fondene automatisk ombyttet med de almindelige fonde. Ombytningen kan afhængig af metoden der benyttes give mindre differencer, som vil blive udbetalt som skattepligtigt udbytte. Herudover vil der ikke være skattemæssige konsekvenser af ombytningen. Når ombytningen er sket – er man helt almindelig ejer af fonden og vil således også modtage udbyttet til næste år.

Den indre værdi for x-kupon kan opgøres på to måder, den mest simple og udbredte når der er tale om konservative obligationsfonde er, at den daglige indre værdi i x-kupon beviset bliver beregnet som den indre værdi i moderfonden minus udbyttet hver dag. Denne metode betyder at x-kupon fonden og den almindelige fond har præcis samme værdi når udbyttebetalinger er fortaget og dermed kan beviserne ombyttes i forholdet en til en.

Den anden metode der typisk anvendes på mere risikable obligationsfonde som eksempelvis udenlandske højrenteobligationer, samt i aktiefonde er, at x-kupon værdien beregnes som ovenstående på udstedelses datoen og herefter følger de to fonde hinanden i den procentvise udvikling frem til generalforsamlingen. På grund af rentes rente vil værdien af x-kupon og moderfond ikke være helt ens når udbyttet er udbetalt og dermed bliver ombytningen af beviser ikke i forholdet en til en. Yderligere vil der ved denne metode opstå en mindre difference som bliver udbetalt som skattepligtigt udbytte.

Både aktie- og obligationsfonde

De fleste danske foreninger oplyser på deres hjemmesider om hvilke fonde der får en midlertidig x-kupon søster. Der vil ofte være flest obligationsfonde, idet en stor del af deres afkast består af udbytter – ja for nogle er det hele afkastet som består af udbyttet. Her ville det være en skam for investor at investere et større beløb lige før en udbyttebetaling og dermed blive beskattet af det der svarer til et helt års afkast efter blot få ugers ejerskab.

På grund af et ganske hæderligt år for aktierne sidste år er der blevet realiseret en del gevinster i mange aktiefonde, som udmønter sig i endog høje udbyttebetalinger. Der er imidlertid færre aktiefonde som tilbyder x-kupon beviser. Ønsker man at investere i en fond som ikke udbyder x-kupon beviser, bør man undersøge hvor stort et udbytte der betales ved næste generalforsamling og derefter vurdere de skattemæssige konsekvenser af dette inden der investeres.

De danske foreninger har ikke lov til at lukke tilgangen til de udbyttebetalende fonde op til generalforsamlingen og derfor skal investorer der invester på egen hånd, selv være opmærksomme på hvorvidt, samme fond udbydes som x-kupon. Hvis det er tilfældet kan man ligeså godt spare sig selv for unødig beskatning og handelsomkostninger.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser