Dansker kopierer verdens bedste investor

Facebook Twitter LinkedIn

Den danske aktieanalytiker Per Juuls store forbillede er investeringsmesteren Warren Buffett. Nu vil Per Juul gå guruen i bedene med et investeringsselskab, der skal plukke aktier, som Warren Buffett ville gøre det 

Danmarks Warren Buffett. Det er måske nok så meget sagt, men danske Per Juul arbejder hårdt på at gøre investorguruen kunsten efter med lanceringen af et nyt investeringsselskab.

Ikke at han satser på at blive verdens tredjerigeste person, som det såkaldte Orakel fra Omaha er, men ved at bruge al den viden, han gennem årene har fået ved at studere Warren Buffett – som af mange bliver kaldt den bedste investor nogensinde.

Igennem det seneste år har den 43-årige aktieanalytiker arbejdet intenst med at opbygge det nye selskab, hvor aktieinvesteringerne skal udvælges efter de samme principper, som 84-årige Warren Buffett bruger til at udvælge aktierne til sit investeringsselskab Berkshire Hathaway, der har slået det amerikanske aktieindeks S&P 500 39 år ud af de seneste 49.

"Jeg mener, at Warren Buffett er verdens absolut bedste investor. Hans måde at tænke investering på, mener jeg, er den bedste vej til at skabe et afkast, der slår markedet," siger Per Juul.

Finanstilsynet har netop godkendt hans investeringsselskab, som hedder Juul Value Invest. Det kommer til fungere på den måde, at man som investor køber en aktie i selskabet, og minimumskøbet er på 750.000 kr.

Det går Buffett efter

Warren Buffett er kendt for at håndplukke sine investeringer ud fra gennemgående analyser af en virksomheds værdi. Han går ikke efter virksomheder, som bliver morgendagens trend, men finder derimod selskaber, som har vist stærk og voksende indtjening over de seneste gerne ti år.

De virksomheder, han investerer i, skal være dominerende og sidde tungt på markedet, helst stærke brands, men som har mulighed for at vokse yderligere.

Buffett plukker helst virksomhederne, når markedet har handlet aktien ned på grund af udfordringer her og nu – udfordringer, som Warren Buffett kun ser som bump på vejen i en ellers stigende indtjening.

Det er med det udgangspunkt, at Per Juul finder aktierne til sit nye investeringsselskab, der løbende vil have 20 aktieinvesteringer.

Tre af de nuværende investeringer er den amerikanske taskeproducent Coach, den finske dækproducent Nokian Tyres og amerikanske Bed, Bath and Beyond.

Alle er stærke brands og virksomheder, som har budt på en stærk indtjening i årevis, men hvor der er udfordringer nu og her, som gør, at markedet har handlet aktien noget ned. Per Juul ser store muligheder for, at virksomhederne kommer over udfordringerne og bliver endnu stærkere.

"Det handler om at se potentialet i virksomheden – og tro på det, når markedet ser udfordringer lige nu og her."

Derudover er porteføljen primært domineret af amerikanske aktier.

Per Juul kopierer altså ikke de investeringer, som Buffett foretager gennem Berkshire Hathaway. Faktisk mener han, at han har en fordel i forhold til Warren Buffett.

"Berkshire Hathaway er nu blevet så stor, at en virksomhed skal have en meget stor markedsværdi for, at Warren Buffett har mulighed for at købe en aktiepost, der er stor nok til at kunne rykke afkastet i det 350 mia. dollar store investeringsselskab. Derfor er han tvunget til at holde sig til absolut store selskaber, og kan ikke gå efter de mindre," siger Per Juul.

Per Juuls vej til finansverdenen er noget utraditionel. Han er – næsten – uddannet som reklametegner og var rigtig godt i gang med en karriere i bladbranchen, bl.a. som adm. direktør for forlaget Benjamins norske datterselskab, Benjamin Media.

Men privat begyndte han i starten af 00'erne at interesse sig mere og mere for aktieinvestering, og det var her, interessen for og fascinationen af Warren Buffett og hans investeringsstrategi startede.

Læs også Warren Buffetts newsletter for Berkshire Hathaway 2013 og se hans historiske afkast.

Buffett gav svar

"Min interesse for aktier gjorde, at jeg stillede en masse spørgsmål – som hvordan finder man en akties reelle værdi. I min søgen efter svar var det Warren Buffetts måde at gøre tingene på, som virkede mest overbevisende for mig," siger Per Juul, som aldrig har mødt mesteren selv.

"Buffett har gennem hele sin karriere åbent fortalt om sin investeringsfilosofi og -strategi. Gennem bøger, interview og hans årlige newsletter til investorerne i Berkshire Hathaway," siger Per Juul.

Med udgangspunkt i studierne af Warren Buffetts strategi og filosofi begyndte han at handle mere og mere med aktier privat, og i 2007 år tog han springet fuldt ud fra bladverdenen til finansverdenen.

Han blev voksenlærling i fondsmæglerselskabet Steffen Rønn, hvor han endte som porteføljeforvalter. De seneste år har han været aktieanalytiker hos investeringsselskabet Thorleif Jackson Familieinvest og har arbejdet som analytiker og skribent for Dansk Aktionærforening.

Kapitalen i Per Juuls investeringsselskab ligger her ved start på "lidt over en håndfuld mio. kr." Håbet er, at den kommer op på 50 mio. kr. i løbet af de næste år.

"Så vil jeg kunne leve af det," siger Per Juul.

Planen er nu at bruge de næste to år på at bevise, via afkast, at selskabet er værd at investere i og på den måde tiltrække flere investorer.

"Som udgangspunkt giver jeg det to år, og så må vi se derefter," siger han.

Per Juul bestyrer en modelportefølje af aktier i Dansk Aktionærforening. I 2012 levede resultatet ikke op til afkastet på verdensmarkedet, hvorimod porteføljen i 2013, ifølge markedsføringsmaterialet af Juul Invest, gav et afkast på 30,2 pct., som skal ses i lyset af verdensmarkedets stigning på 21,1 pct. Det danske C20 Cap-indeks gav dog i 2013 et afkast på 32 pct.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet Bank ville gerne se Per Juuls præstationer i et faldende marked.

"De resultater, han fremviser, er efter krisen, hvor aktierne næsten kun har kendt en vej – nemlig opad. Det ville være mere interessant, hvis der havde været en modelportefølje i krisetid med faldende aktier," siger Per Hansen.

Gennem tykt og tyndt

Som investor skal man være villig til at gå gennem tykt og tyndt med Juul Value Invest. For man kan ikke, som med en investeringsforening eller enkeltaktier, sælge sine aktie i Juul Value Invest fra dag til dag. Derimod tager det syv dage at komme ud af investeringen. Plus tre valørdage og en dag til overførsel til investorens konto.

"Det lyder af meget med syv dage, hvis aktiemarkederne brager ned. Vi ved jo af erfaring, at det ofte er her og i disse situationer, at investorerne gerne vil hurtigt ud," siger Per Hansen fra Nordnet.

Men Buffetts strategi er altid langsigtet, så den lange exittid betyder ikke noget, mener Per Juul.

"Når man investerer ud fra Buffetts filosofi, investerer man i en virksomhed, fordi man tror på den langsigtet. Og så betyder en markedskorrektion ikke noget, for virksomheden vil stadig være stærk, selvom den bliver handlet ned i en markedskrise," siger han.

Omkostningerne for investorerne er betalingen til Per Juul. Den består af to elementer:

1. Et honorar på 2 promille pr. kvartal af selskabets samlede egenkapital ved begyndelsen af kvartalet. Stiger egenkapitalen til over 50 mio. kr., falder honoraret til 1,6 promille. Stiger egenkapitalen til over 100 mio. kr., falder honoraret igen til 1,4 promille.

2. Præferenceudbytte til Per Juul, som udgør 15 pct. af det positive afkast ud over 8 pct. i afkast pr. år.

"De omkostninger ser sædvanlige ud, måske er de endda lidt lavt sat," vurderer Per Hansen fra Nordnet Bank.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Warren Buffett. Berkshire Hathaway afviste høfligt Børsens henvendelse.

louj@borsen.dk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser