Fonde med ligevægtede porteføljer kan være et godt alternativ

Strategier hvor alle aktier vægter ens byder på flere gode egenskaber, men også på nye risici i forhold til traditionelle markedsvægtede indeks. 

Facebook Twitter LinkedIn

Hovedparten af de markedsindeks, som kapitalforvaltere benytter som benchmark, er markedsvægtede. I sådanne indeks vægter selskaber med større markedsværdi mere end selskaber med mindre markedsværdi.

Et alternativ til de traditionelle markedsvægtede indeks er en ligevægtning af aktierne. Her vil hver aktie have samme vægt i porteføljen. Det betyder fx. at i OMX C20 vil hver aktie indgå med en vægt på 5 pct. William Demant og FLS vil altså vægte ligeså meget i indekset som Novo Nordisk og Danske Bank, selvom markedsværdien på de to sidstnævnte er mange gange større end hvert af de to selskaber.

Ligevægtede strategier bliver ofte markedsført som en bedre måde at opnå en bestemt markedseksponering, men typisk bør man benytte sådan en strategi i en taktisk- eller nicheposition. Markedsvægtede indeks skrævvrider porteføljen mod de største aktier i indekset. Det giver en høj koncentration i nogle af de allerstørste navne. De fem største hjemlige aktier udgør tæt ved 2/3 af det danske aktiemarked målt på markedsværdi, og i S&P 500 er knap 20 pct. af indekset fordelt på bare 10 aktier.

Ifølge Morningstars oplysninger er der to fonde på det danske marked, som giver investorerne muligheden for at investere i markedsvægtede indeks, men hvor aktierne ligevægtes. Den ene er Sydinvest USA Ligevægt & Value. Porteføljen indeholder i øjeblikket knap 100 aktier, og den maksimale vægt i én aktie i porteføljen er 1,5 pct. Top 10 aktierne udgør ca. 13 pct. af porteføljen, og man får derved dæmmet op for en høj koncentration på få selskaber.

Et ligevægtet indeks eller fond tager med andre ord betydelige undervægte i nogle af de allerstørste selskaber på den ene side og tilsvarende overvægte i mindre selskaber. Selvom koncentrationen på få selskaber reduceres, så er der en tendens til at større selskaber er mindre risikofyldte end fx mid cap aktier. Standardafvigelsen for de 10 største aktier i S&P 500 var det forgangne år godt 13 pct., mens standardafvigelsen for de resterende 490 aktier var 19 pct. i perioden.

Høj koncentration i sektorfonde

En høj koncentration af porteføljen fordelt på få aktier er især udtalt blandt sektorfonde. Både energi- og sundhedsfonde er typisk eksempler på fonde, hvor top 10 aktierne udgør en stor andel af porteføljen. Her er det langt fra usædvanligt at halvdelen af porteføljen er fordelt på de 10 største aktier. Man må altså acceptere en høj selskabsspecifik risiko.

Investorerne benytter ofte sektorfonde til kortsigtede taktiske bets på bestemte sektorer. Her vil det typisk være eksponeringen mod en hel sektor der er målet og ikke blot nogle få store selskaber.  Derfor kan en ligevægtet investeringstilgang give bedre mening, hvis man søger en given sektoreksponering.

Muligt merafkast

Der er tre kilder til et potentielt merafkast for en ligevægtet strategi. Den ene er overvægtningen af small cap aktier, som er et resultat af undervægtningen af de største selskaber. Derudover vil en ligevægtet strategi sandsynligvis føre til en overvægt af valueaktier. Overvægten opstår som et resultat af en undervægt af populære aktier, der handles på for høje niveauer i forhold til hvad de fundamentale forhold berettiger til.

Den tredje potentielle kilde til merafkast kommer fra rebalanceringen. For at opretholde en ligevægtning sælges ud af de aktier, der er steget mest og der købes flere af dem, der er faldet i værdi.

Sammenlignet med det markedsvægtede S&P 500 giver en ligevægtning af S&P 500 større eksponering (beta) til small cap og valueaktier, men en langt mindre eksponering mod momentum. Den lavere eksponering for momentum er et resultat af den tvungne rebalanceringsstrategi, hvor tidligere vindere sælges til fordel for tidligere tabere - det modsatte af en momentum strategi.

Herhjemme er der endnu kun få fonde, som benytter sig af ligevægtning af aktierne. Udover Sydinvest USA Ligevægt og Value benytter Sydinvest sig af en lignende strategi på deres globale aktiefond, Sydinvest Verden Ligevægt og Value. Den indeholder ca. 200 aktier og hver aktie udgør dermed omkring en halv procent af porteføljen. Største vægt i ét selskab er aktuelt 0,74 pct. (CenturyLink), og top 10 udgør knap 7 pct. af porteføljen. Udover de to fonde fra Sydinvest byder flere udenlandske fondshuse på et udvalg af ligevægtede investeringsstrategier.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser