OW Bunker knækket af én enkelt oliehandel

Eksternt forfatter 10/11/2014
Facebook Twitter LinkedIn

Det var én enkelt oliehandel foretaget i hovedkvarteret, der rev tæppet væk under det ellers succesfulde OW Bunker, fortæller ansatte i selskabet

Et løbsk spekulationssats i oliemarkedet er den største enkeltfaktor, der har bragt skibsbrændstofselskabet OW Bunker i knæ.

Et tab på i alt 1,5 mia. kr. sendte sent fredag aften selskabet ud over den økonomiske afgrund. Heraf stammer de 750 mio. kr. fra fejlslagne olieinvesteringer.

Indtil videre har det været uklart, hvordan et tab af den størrelse er opstået i selskabets risikostyringsafdeling. To ansatte i OW Bunker fortæller nu uafhængigt af hinanden, at det store tab skyldes, at en enkelt spekulativ position i oliemarkedet er løbet løbsk, og ingen sagde stop, før det var for sent.

Ifølge Børsens oplysninger er det risikochefen Jane Dahl Christensen, som har lavet spekulationen – og samtidig var hun med til at kontrollere sig selv.

"Jeg havde en fornemmelse af, at hun havde nogle positioner i markedet, som ikke var så gode. Men jeg var slet ikke klar over, at det var i det omfang, og at positionen var så stor, så der kunne tabes et beløb i den størrelsesorden. Positionen blev løbende rapporteret til koncernledelsen, hvilket tyder på, at nogen i toppen må have haft kendskab til hendes positioner – det skriger jo til himlen," siger en af kilderne, som ønsker at være anonym.

Kontrollerede sig selv

Jane Dahl Christensen sad selv i koncernledelsen, og samtidig med at hun havde taget positionen, skulle hun altså kontrollere, at selskabets interne tabsgrænser ikke blev overtrådt. Men noget tyder på, at adm. direktør Jim Pedersen var orienteret om udviklingen.

Det hele handler om en position i den såkaldte ICE Gasoile. Et brændstof, som skibe skal bruge, når de sejler ved kystnære områder. Her har OW Bunker taget en enorm spekulativ position og satset på, at prisen skulle stige.

Men i stedet er prisen de seneste måneder braget nedad. I juni kostede et ton gasolie ifølge data fra Bloomberg over 900 dollar. Siden er prisen faldet kraftigt, og et ton koster nu kun omkring 730 dollar.

"I stedet for at lukke den ned har man efterlevet den klassiske lærdom: If you're in trouble, double. Og så er det eskaleret derfra," siger en af kilderne som fortsætter:

"Positionen endte med at være på over 1 mio. ton. Når prisen faldt 1 dollar, gav det et tab på over 1 mio. dollar (knap 6 mio. kr.). Det løb stærkt."

Børsen har været i kontakt med Jane Dahl Christensen og Jim Petersen for at få en kommentar til oplysningerne, men de har ikke ønsket at medvirke i denne artikel. Sidstnævntes svar i en SMS lyder:

"Jeg har ikke nogen kommentar."

OW Bunkers økonomiske knæk kommer bare syv måneder, efter selskabet gik på børsen med en markedsværdi på 5,3 mia. kr. Op til noteringen forklarede selskabet, at man havde en stærk risikostyring, og at olieprisen ikke influerede på indtjeningen.

Onsdag i sidste uge lige før midnat udsendte selskabet en fondsbørsmeddelelse om, at selskabets afdeling i Singapore har været udsat for svindel for 125 mio. dollar (knap 750 mio. kr.). Det har ført til en politianmeldelse af to medarbejdere i Singapore, men her lød påstanden dog kun på pligtforsømmelse.

Det har ikke noget med spekulationsposten at gøre, men den var også en del af fondsbørsmeddelelsen, hvor man konstaterede tabet på 125 mio. dollar i risikostyringsafdelingen i Nørresundby.

Årsagen til at det gik så galt blev dog ikke forklaret. De informationer, som kilder nu kommer med, kan forklare det store tab. Et tab som med Singapore-sagen altså runder 1,5 mia. kr. og fjernede egenkapitalen i OW Bunker. Sidste år omsatte selskabet for over 92 mia. kr. og var dermed det tredjestørste danske selskab.

I meddelelsen onsdag fremgik det samtidig, at Jane Dahl Christensen var fyret som risikochef, og at selskabet var i forhandlinger med banker i forhold til at fortsætte driften.

Men torsdag morgen stod det klart, at forhandlingerne var strandet, og OW Bunker trådte først i rekonstruktion, før konkursmeldingen kom fredag.

Børsen forsøgte i går også at få en kommentar fra bestyrelsesformand Niels Henrik Jensen, men han vendte ikke tilbage på henvendelserne.

siki@borsen.dk

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Eksternt forfatter  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser