Kapitalfondene er ikke skyld i det hele

Facebook Twitter LinkedIn

1 Misinformerer kapitalfondene aktiemarkedet?

Det korte svar er nok et nej. Fondene er ofte den største aktionær efter en notering og betaler ved kasse et, hvis det går galt. Kapitalfonden bag OW Bunker, svenske Altor, har det formentlig ikke supergodt lige nu. Men fondene skal sælge inden for en vis tidsramme, det tilsiger kapitalfondsmodellen, så de lægger pres på at få en virksomhed af sted på markedet til bedst mulige pris. Nu sidder Altor dog tilbage med en stor portion aktier til meget lavere kurs end ved introduktionen.

2 Hvorfor går det så galt?

I OW Bunkers tilfælde fordi investorerne ikke føler, at de er blevet oplyst nok om olieprisens indvirkning på OW Bunkers resultater. Investorerne kræver mere information af sælgeren, kapitalfondene samt af investeringsbankerne, der reelt sætter selskabet til salg på aktiemarkedet.

3 Er investorerne uden skyld?

Nej, det er de ikke. Medmindre de misinformeres direkte, så bør det ikke overraske, at olieprisens udsving påvirker et selskabet massivt, når det ikke laver andet end at handle med netop olie. Slagsmålet nu går på, at investorerne føler sig ført bag lyset, mens sælger er ramt af det overraskende og uventede massive olieprisfald, som selv erfarne olieanalytikere ikke helt er i stand til at forklare. Men for sælger nytter det ikke noget. En elendig notering trækker ned og koster kassen, og så fører et blame-game kun til en forværring af sagen.

4 Er OW Bunker en skævert, der ikke kan generaliseres ud fra?

Ja, langt hen ad vejen. Selskabet er gået fra at leve langt under radarhøjde til at blive tæppebombet med spidsfindige spørgsmål fra en stribe erfarne investorer. Selskabet er formentlig ikke blevet gjort klar til aktiemarkedet af sin kapitalfondsejer, så derfor er det en dårlig sag for fondene. Af samme årsag er pensionsselskabet PFA med til at forberede en af de næste mulige børskandidater, Welltec, til børsmarkedet ved at være medejer af selskabet.

5 Hvad bliver konsekvenserne?

At aktiemarkedet bliver stadig sværere. Ikke bare for kapitalfondsejede selskaber, men formentlig for alle kommende kandidater. Novos datterselskab NNIT er klar til børsen, men introduktionen er udskudt. Det er meget tænkeligt, at OW Bunker-uroen er en medvirkende årsag, samt at investorernes krav om rabat kommer til at ramme Novo ved et eventuelt salg på aktiemarkedet. NNIT bliver først børsnoteret engang i 2015, hvis Novo på det tidspunkt stadig vurderer, at det er det rette for selskabet.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser