Argentina: Fra Superligaen til Serie 1

Facebook Twitter LinkedIn

Argentina balancerer i disse dage på randen af en teknisk statsbankerot. Det sker som følge af uoverensstemmelser med kreditorer efter den reelle statsbankerot i 2001.

Landets 42 mio. indbyggere kæmper i forvejen med tårnhøj inflation og har nu også udsigt til minusvækst. En situation, der kun vil blive forværret, hvis landet bliver erklæret statsbankerot igen.

Argentinas økonomiske situation står både i kontrast til, hvordan godt nabolande som Chile og Brasilien klarer sig og har klaret sig gennem de seneste år.

Men det står endnu mere i kontrast til, hvilken spiller Argentina tidligere var i verdensøkonomien. Spoler vi tiden tilbage til starten af 1900-tallet, var landet en af verdens ti største økonomier.

En gåde

”Argentina er altså rykket fra Superligaen og ned i Serie 1,” siger senioranalytiker i Jyske Bank Ib Fredslund Madsen.

”Det er underligt nok, for de havde alle muligheder. Mange mener, det er lidt en gåde” tilføjer han.

Senioranalytikeren peger på tre årsager til Argentinas deroute.

Argentina, som er verdens ottende største land målt på areal, var i starten af 1900-tallet rig på råvarer og landbrugsvarer. Men landet begik den fejl kun at satse på de to områder. Argentina forsømte både at udvikle industrien og investere i uddannelser. Teknologi var noget man importerede, ikke noget man selv udviklede.

”De satsede for meget på et ben,” siger Ib Fredslund Madsen.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser