Morningstar Fund Awards 2014 - Del 1

Morningstar har netop kåret de fonde og fondshuse, der har leveret de bedste resultater til danske investorer. I denne artikel sætter vi fokus på vinderne.

Facebook Twitter LinkedIn

Danske investorer er så heldige, at der er masser af gode fonde på markedet at vælge imellem. Men selvom danske investeringsforeninger generelt har en overvægt af gode fonde i forhold til andre lande i Europa, så er nogle alligevel bedre end andre.

To eller flere fonde kan have stort set ens navne, og endda nogenlunde samme strategi, men alligevel er der ofte stor forskel på resultaterne. Afkastet på danske aktiefonde i 2013 er et glimrende bevis på det. Her rakte et afkast på 28 pct. blot til en placering som nummer sjok i kategorien ’Danmark Aktier’. Herfra var der hele 55 pct. point op til årets højdespringer. Så selv på et forholdsvist lille aktiemarked som det danske, hvor antallet af aktier er relativt beskeden, er afkastet mellem de bedste og ringeste fonde milevidt fra hinanden.

Morningstar vil gerne være med til at fremhæve og hædre de fonde, som gør det godt. Morningstar Fund Awards skal derfor ses som en anerkendelse til de fonde og porteføljeforvaltere, der har leveret særlig gode resultater over en årrække.

På aktivklasse og fondshus

Vi uddeler to typer af awards. Den første er en kategoriaward, hvor vi har udvalgt i alt 10 aktivklasser. Aktivklasserne repræsenterer en velsammensat portefølje. Der uddeles priser til seks aktivklasser med aktier og fire med obligationer. Prisuddelingen er en årlig begivenhed og derfor er der lagt vægt på resultaterne det seneste kalenderår. Det vil imidlertid være uhensigtsmæssigt at kåre en vinder, som har haft et enkelt heldigt år og ellers givet dårlige afkast til investorerne. Det kunne især give uheldige resultater som fx lige efter finanskrisen, hvor afkastene buldrede op i 2009, men som kom fra en dyb afgrund tilbage i 2008. Derfor skal fondene ligeledes have leveret konkurrencedygtige risikojusterede afkast på tre og fem års sigt for at komme i betragtning

Der er også nogle investeringsforeninger, som generelt klarer sig bedre end andre og i de gode foreninger vil der ofte være flere attraktive fonde for investorerne. Dem vil vi også gerne anerkende og fremhæve. Derfor uddeler vi en pris til den investeringsforening, som har det bedste udvalg af fonde opdelt på aktier og obligationer.  Her er bedømmelsen foretaget på baggrund af fondenes risikojusterede afkast over en femårig periode. Foreningsprisen er en anerkendelse af de foreninger, der har tilbudt investorerne et udbud af fonde, der samlet set har ligget i den bedste ende af markedet.

I denne artikel sætter vi lup på vinderne i de seks aktiekategorier. I næste uge vender vi blikket mod obligationskategorierne og vinderne af bedste investeringsforening.

Danmark Aktier

Bil Nordic Invest Danske Small Cap Aktier blev årets vinder på danske aktier. Med 68 pct. i afkast i 2013 blev det et fremragende år og afkastet var det næsthøjeste i kategorien og blandt alle danske fonde i det hele taget. 2013 resultatet var et merafkast på 21 pct. point i forhold til benchmark og hele 30 pct. point i forhold til kategoriens andre fonde. Peter Moltke er manager på fonden siden 2006. Fonden skiller sig en anelse ud ved at have flere small cap aktier i porteføljen end den typiske fond i kategorien. Det betyder også, at de relative præstationer fra år til år varierer en smule mere sammenlignet med andre fonde i kategorien. Ikke desto mindre, så er Bil Nordics 10 års afkast det bedste af alle i kategorien. I 2013 var det en bred vifte af aktier som bidrog til resultatet, herunder overvægte i Vestas, Bavarian, Alm. Brand og GN Store Nord og fravalget af Novo. Trods de flotte resultater er fonden formuemæssigt stadig blandt de mindre på det danske marked, og omkostningerne er i den høje ende.

Europæiske Aktier

Årets vinder på europæiske aktier blev Jyske Invest Europæiske Aktier. Tommy Kirk Korsgaard er manager på fonden siden januar 2013, og trods den korte tid ved roret er det lykkedes Tommy Korsgaard at fortsætte forgående års gode takter. Præstationen sidste år blev – takket være en slutspurt i sidste kvartal – den bedste blandt hjemlige europæiske aktiefonde i kategorien. Dermed blev 2013 femte år i træk, hvor fonden klarede sig bedre end den typiske fond i kategorien. Fonden er ifølge Morningstars oplysninger den billigste europæiske aktivt forvaltede aktiefonde på det hjemlige marked, så udover god performance kan investorerne også glæde sig over det. 

Globale Aktier

Nykredit havde hele to nominerede fonde med i opløbet til at være bedst på globale aktier og den ene tog hele stikket hjem. Det er Nykredit Invest Engros Global Opportunities. Investeringsrådgivningen har Nykredit outsourcet til Wellingtons globale aktieteam. Det er et sammentømret team efter en årrække sammen og det udmønter sig i en række af pæne relativt afkast. Kategorien er som helhed blevet sat til vægs i seks af syv kalenderår og 2013 blev fondens bedste relative år. 96 pct. af alle fonde i kategorien blev slået på afkastet og året forinden var det 91 pct. Porteføljen er bred med mange aktier, stilen er vækstorienteret med en overvægt af forbrugsfølsomme og sundhedsaktier. Det var i høj grad aktievalgene som resulterede i det solide afkast i 2013. Omkostningsstrukturen udmærker sig ved at være særdeles attraktivt med en omkostningsprocent på 0,79 og uden markedsføringsprovision.

Emerging Markets Aktier

Skagen Kon-tiki blev årets bedste fond på emerging markets. Fonden styres af Kristoffer Stensrud, der havde endnu et fremragende år i 2013 med et merafkast på 10,8 pct. point i forhold til kategorien. Selvom 2013 måske var ekseptionelt godt, så er Stensrud på ingen måde ukendt med det at slå benchmark, idet det er lykkedes for ham i 19 af de sidste 20 år i SKAGEN fondene. Han har været ved roret for Skagen Kon-tiki siden 2002, fondens opstart, og det er lykkedes ham at outperforme nærmeste konkurrent med 1 pct. point om året i de sidste 10 år. Stensrud har også et af de træk Morningstar generelt påskønner, nemlig en stor personlig investering i fonden, hvilket bidrager til at hans interesser er lig investorernes. Stensrud støttes op af fire co-managers og de kan trække på et endnu større aktieteam i SKAGEN. Der er få begrænsninger i investeringsmandatet og tilgangen er opportunistisk, gå mod strømmen med fokus på billige og undervurderede aktier. I 2013 var det især sydkoreanske og kinesiske aktier som bidrog til performance, og strategien er til tider mere risikofyldt end markedet, men det er svært at påstå andet end at Stensrud har tjent investorerne godt igennem årerne.

Asien ex. Japan – Aktier

Jyske Invest Fjernøsten tog stikket hjem på fjernøstlige aktier. Bjarne Gier har været i front for investeringsbeslutningerne de seneste tre år, og 2013 blev hans bedste år, hvor det blev til et merafkast på små 7 pct. point. Forbrugsfølsomme aktier udgør en stadig større del af porteføljen og overvægten viste sig at smitte positivt af på sidste års resultat. Gennem hele året var Bjarne bl.a. investeret i kasinovirksomheden Galaxy Entertainment og det var et klogt valg. Selskabet – og dermed fondens investorer – nød godt af kinesernes ustoppelige trang til at gamble i Macao. Aktien steg så meget, at den løbende måtte sælges ud for at den ikke fik for stor eksponering i porteføljen. Over fem år, som er den maksimale horisont i relation til Morningstar fund awards – er afkastet blandt de 15 pct. bedste i kategorien med andre asiatiske fonde.

USA Large Cap - Aktier

Handelsinvest Nordamerika blev årets vinder på amerikanske aktier. Den blev lanceret i slutningen af 2008 og forvaltes af Handelsbankens aktieteam med Jessica Frank i spidsen. 2013 blev dens bedste relative år og fonden klarede sig betydelig bedre end amerikanske aktier generelt og de fleste andre fonde i kategorien. Afkastet rakte til en placering i top 10 pct. blandt mere end 500 fonde. Fonden har i alle årerne haft et fokus på vækstaktier, men i løbet af 2013 valgte teamet at overvægte small cap. Set i lyset af den stærke performance blandt small cap sidste år var det en klog beslutning og hovedparten af merafkastet skyldtes netop denne eksponering. Størstedelen af den smalle portefølje er dog fundet uden for benchmark, så hvis overvægten fortsætter bør man overveje et andet og mere retvisende indeks til måling af præstationerne. Fondens omkostninger er faldet hele 20 pct., men fra et pænt højt niveau for amerikanske aktier – 2 pct. til nu at koste 1,66 pct. Det er stadig i den dyre ende.

Vi ønsker alle vinderne tillykke. Næste mandag sætter vi lup på de øvrige vindere af årets Morningstar Fund Awards.

Facebook Twitter LinkedIn

Om forfatteren

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA  

Chefanalytiker i Morningstar Danmark

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. All rights reserved.

Brugervilkår        Fortrolighedspolitik        Cookie Settings        Offentliggørelser